Danas će u Hrvatskoj biti pretežno sunčano. Vjetar slab, ponegdje do umjeren sjeveroistočni i istočni. Na Jadranu će puhati umjerena bura, podno Velebita te na jugu mjestimice i jaka, a poslijepodne duž većeg dijela obale zapadni i sjeverozapadni vjetar. Najviša dnevna temperatura većinom od 29 do 34 °C, u gorju malo niža, javlja DHMZ.

“U trećem srpanjskom tjednu bit će pretežno suho, sunčano i vruće, uz porast vjerojatnosti za toplinski val koji može utjecati na zdravlje, ali u ponedjeljak i utorak jutra će još ponegdje u kontinentalnom području biti razmjerno svježa. Prema trenutačnim prognozama mogućnost pljuskova postoji samo u četvrtak na sjeveru i sjeverozapadu unutrašnjosti. Vjetar će na Jadranu biti većinom slab jugozapadni i sjeverozapadni, a još će samo početkom tjedna puhati umjerena bura, u prvom dijelu ponedjeljka mjestimice i jaka.”, sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a. Foto: DHMZ ”

Sljedećih dana u unutrašnjosti pretežno sunčano i vruće, do srijede uz svakodnevni porast temperature. Samo će još u utorak jutro ponegdje biti razmjerno svježe. U četvrtak u sjeverozapadnim i sjevernim krajevima moguć je jači razvoj oblaka uz lokalne pljuskove i grmljavinu. I na Jadranu će biti sunčano i vruće uz uglavnom slab vjetar – ujutro bura, od sredine dana zapadni i sjeverozapadni, ponegdje i jugozapadni.”, prognozirala je Dunja Plačko-Vršnak.

Što se tiče toplinskog vala koji može utjecati na zdravlje, treba biti na posebnom oprezu i izbjegavati boravak na suncu u najtoplijem dijelu dana. UV index, mjera jakosti sunčeva zračenja, bit će vrlo visok, a samim time i opasan jer na suncu se u takvim uvjetima može ‘izgorjeti’ za manje od 15 minuta. Posebno oprezni moraju biti i kronični bolesnici te starije osobe za koje se preporučuje da ne izlaze između 10 i 18 sati. Naravno, uz velike vrućine bitno je konzumirati i veliku količinu vode kako bi se spriječila dehidracija.

Gs Press / vecernji.hr

Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/vijesti/u-hrvatsku-stize-toplinski-val-pripremite-se-na-velike-vrucine-1602834?fbclid=IwAR2EGDrUcS0ga33-FOh0cEoi0nWNgYkjCAH4_vCll9ep7TDQkGtf-h1jjdE – www.vecernji.hr