Stiže novi snijeg

0

Kakvo nas vrijeme očekuje narednih dana, u Dnevniku Nove TV otkrio je meteorolog Nikola Vikić Topić.

Taj ćemo utjecaj najviše osjetiti po vjetru, no za razliku od prošle ciklone, ovaj put vlažan zrak stiže u znatno hladnije okruženje, pa je i veća vjerojatnost za snijeg u zapadnim krajevima.

U takvim će uvjetima nedjeljno jutro biti promjenjivo oblačno. Na kopnu mjestimice uz maglu. Najviše sunca u Dalmaciji i Slavoniji, dok će sa zapada stizati sve više oblaka, pa će naoblačnije biti u Istri.

Vjetar većinom slab, samo na moru umjereno jugo, levant i sjeverozapadni. Jutro će biti vrlo hladno, na kopnu od -11 do -4, a na obali od -1 do 7.

Oblačnije, povremeno sa snijegom

drugom dijelu dana u središnjoj Hrvatskoj sve oblačnije, povremeno sa slabim snijegom, koji je vjerojatniji na zapadu, osobito navečer i u noći. Bit će prilično hladno – najviša temperatura oko nule.

Slavoniji sunčana razdoblja, ali uz postupno naoblačenje. Ipak, ovdje ostaje uglavnom suho – malo snijega moguće je samo u najzapadnijim predjelima. Najviša temperatura od nula do 2 stupnja.

Na sjevernom Jadranu i u gorju pretežno oblačno. Povremeno uz malo kiše, osobito u Istri te na otocima, dok će u Gorskom kotaru i Lici padati snijeg, češće i jače navečer i u noći. Jugo će okrenuti na buru, koja će navečer jačati na jaku, pod Velebitom i olujnu. Maksimalna temperatura na obali oko 9, a u gorju od -2 do 0.

I u Dalmaciji poslijepodne više oblaka, lokalno može pasti i malo kiše, vjerojatnije na sjevernodalmatinskim, a navečer i na južnodalmatinskim otocima. Najviše sunca bit će dalje na jugu.

Jugo će kasno navečer, oko 22 sata, okrenuti na buru koja će u noći jačati na jaku. Temperatura na obali i otocima oko 10, a u unutrašnjosti oko 6.

Prognoza za sljedeća tri dana

U ponedjeljak i utorak pretežno oblačno i vjetrovito, povremeno sa snijegom, osobito u gorju uz novi pokrivač. U srijedu većinom sunčano. Ostaje hladno, ujutro nekoliko stupnjeva ispod, a poslijepodne nekoliko stupnjeva iznad nule.

Na obali u ponedjeljak i utorak umjereno oblačno, ali većinom suho. Samo lokalno je moguće malo kiše i snijega.

U srijedu većinom sunčano. Puhat će jaka i olujna, u ponedjeljak pod Velebitom i orkanska bura s udarima jačim od 150 kilometara na sat. Zato će biti i vrlo hladno.

Dakle, tjedan završava i novi počinje hladno, vrlo vjetrovito i pomalo promjenjivo – na kopnu uz malo snijega, a na Jadranu malo kiše. Onda u drugoj polovini tjedna stiže stabilizacija koja donosi dosta sunca i rast temperature.

Gs Press / dnevnik.hr