Državni hidrometeorološki zavod upozorava da će sutra biti izuzetno nevrijeme na području Kvarnera, Velebitskog kanala i cijele Dalmacije. Zbog jake i ponegdje olujne bure, izdan je crveni meteoalarm, što znači da su vremenske prilike opasne i da se ljudi trebaju pripremiti za izazove koji dolaze.

Prodor hladnijeg zraka očekuje se u noći na srijedu, što bi moglo donijeti snijeg u gorju. U srijedu će u unutrašnjosti biti osjetno hladnije za desetak stupnjeva, dok će na moru jaka i olujna bura te tramontana pojačavati osjećaj hladnoće.

Unatoč tome, oborine bi već u srijedu prema večeri trebale postupno slabiti. Četvrtak će biti vjetrovit, osobito na moru, ali većinom sunčan bez oborina. Temperature će se postupno povećavati u drugoj polovici tjedna, što znači da bi se za vikend moglo očekivati približavanje 20 Celzijevih stupnjeva.

Stoga, građani bi trebali biti oprezni i prilagoditi svoje aktivnosti ovim vremenskim uvjetima, posebno ako se nalaze na području za koje je izdan crveni meteoalarm.

Gospić: Stupanj pripravnosti: Narančasto

Mjestimice jak i olujan jugozapadni vjetar, sredinom dana s orkanskim udarina osobito u Gorskom kotaru. Najjači udari vjetra 75-110 km/h

BUDITE SPREMNI na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid

sutra: Stupanj pripravnosti: Žuto

Ponegdje jaki, moguće i olujni udari S vjetra. Najjači udari vjetra > 55 km/h

BUDITE NA OPREZU zbog krhotina koje lete nošene jakim vjetrom. Mogući su lokalizirani prekidi u aktivnostima na otvorenom.

Tijekom noći, te osobito ujutro i prijepodne mjestimice snijeg uz stvaranje snježnog pokrivača osobito u Lici. Visina novog snijega 5-10 cm

BUDITE NA OPREZU zbog rasprostranjenog padanja snijega i/ili leda na cestama i pločnicima. Moguć je lokalizirani prekid aktivnosti na otvorenom. Pripazite pri hodanju, bicikliranju ili vožnji na skliskim površinama.

Velebitski kanal: Stupanj pripravnosti: Narančasto

Jako, mjestimice vrlo jako jugo, navečer će slabjeti. Najjači udari vjetra 35-50 čvorova (65-95 km/h)

UTJECAJ: Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

sutra: Stupanj pripravnosti: Crveno

Bura u jačanju na jaku i vrlo jaku, ponegdje i olujnu, a prema kraju dana malo će slabjeti. Najjači udari vjetra 35-80 čvorova (65-150 km/h)

UTJECAJ: Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

Gs Press