Stiže klimatološka jesen: Kiša, pljuskovi, grmljavina i hladnije vrijeme

0

Donosimo vremensku prognozu meteorologinje Tee Blažević.

Naviru oblaci sa zapada, već ima slabe kiše, uglavnom u gorju i na sjevernom Jadranu. Prema večeri je kiša sve izglednija i u središnjim predjelima. Sve će pratiti umjeren vjetar, sjeverac i sjeveroistočnjak. Ipak, još danas bez većih promjena temperature.

S prvim danom rujna i početkom klimatološke jeseni ipak malo niže temperature. Četvrtak donosi i čestu kišu i pljuskove, i to ne samo u unutrašnjosti, već i duž obale Jadrana gdje su lokalno mogući izraženiji pljuskovi praćeni grmljavinom. Na moru će zapuhati bura, najprije na sjevernom dijelu obale Jadrana, gdje će biti i jaka.

I tijekom petka će biti oborine, osobito u prvom dijelu dana, nakon čega slijedi razvedravanje. Potpune stabilizacije nema, no subota bit trebala biti povoljnija, s vrlo malo kiše, i malo višim temperaturama, dok nedjelja ponovno donosi čestu oborinu.

Čini se da bi prvi dan nove nastavne godine mogao biti suh u većini predjela, tako da će školarci u škole bez kišobrana. Iako, situacija je još podložna promjeni.

Hrvatska sutra

Promjenjivo i pretežno oblačno, povremeno s kišom, lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni, na moru umjerena i jaka bura, podno Velebita s olujnim udarima, na jugo sjeverozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura zraka od 12 do 17 na kopnu i od 19 do 23 na moru, a najviša dnevna od 18 do 23 u unutrašnjosti te od 24 do 28 °C duž obale i na otocima.

Gorski kotar i Lika

Promjenjivo, mjestimice kiša i lokalni pljuskovi s grmljavinom, moguće i izraženiji. Vjetar slab i umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Najviša dnevna temperatura uglavnom od 22 do 27 °C.

Gs Press / N1