U srijedu su u posjetu Hrvatskoj stigli Njihovo Veličanstvo španjolski kralj Filip VI.  sa suprugom, kraljicom Leticijom. Na prijemu u Predsjedničkim dvorima istaknuta je dugogodišnja suradnja Hrvatske i Španjolske kao dviju prijateljskih zemalja. U svom obraćanju, kralj Filip VI. posebno je istaknuo i pohvalio sklapanje Sporazuma između Nacionalnog parka Plitvička jezera i Španjolskog parka Lagunas de Ruidera kao dobrog primjera suradnji dvaju zaštićenih područja te suradnji dviju zemalja.

Podsjećamo, u lipnju su na Plitvičkim jezerima ova dva parka potpisala Sporazum o suradnji i razmjeni iskustava, znanja i najboljih praksi u upravljanju prirodnim kapitalom i održivom razvoju.

Krajem listopada Hrvatska delegacija  sastavljena od  predstavnika Ministarstva gospodarstva I održivog razvoja te Nacionalnog parka Plitvička jezera boravila je u Španjolskoj u uzvratnom institucionalnom posjetu španjolskoj pokrajini Castilla-La Mancha u kojoj se nalazi Park Lagunas de Ruidera.

Ovo je odlična vijest ne samo za Hrvatsku već i za Nacionalni park Plitvička jezera ali i za cijelu Liku kao turističku destinaciju jer je sve veći broj španjolskih turista prisutan na Plitvičkim jezerima a samim time i u Lici. Zaštita prirode nezaobilazna je tema današnjeg turističkog svijeta kao i održivi turizam, u čemu destinacija Lika prednjači a tome svjedoči činjenica da je Lika dvije godine zaredom ušla u TOP 100 svjetskih održivih destinacija.

Gs Press / NACIONALNI PARK PLITVIČKA JEZERA