Zamislite da se probudite 10. travnja, pogledate kroz prozor i vidite snijeg kako pada i prekriva zemlju. Točno tako su se osjećali stanovnici dijela Like koji su očekivali proljetno vrijeme, ali su umjesto toga doživjeli prizor koji više liči na božićne nego uskrsne blagdane.

Iako je snijeg za Božić zaobišao veći dio Like, sada ga ima u višem gorju i području iznad 800 metara nadmorske visine. Ovaj neočekivani snježni pokrivač iznenadio je mnoge, ali nije uspio pokvariti uskrsno raspoloženje.

Jak vjetar ometa promet na cestama, pa vozačima savjetujemo oprez prilikom vožnje. Također, zbog vjetra i niskih temperatura, mnogi su se kućanstva odlučila nastaviti s grijanjem kao usred zime.

Mnogi su se pitali što je uzrok ovom neobičnom vremenskom fenomenu, a meteorolozi su objasnili da se radi o hladnom zračnom vala koji je stigao iz sjevernih krajeva Europe. Prema njihovim prognozama, zimsko vrijeme bi se trebalo zadržati još nekoliko dana, a nakon toga očekuje se povratak ugodnijih proljetnih temperatura.

Gorski kotar i Lika

U prvom dijelu dana većinom oblačno, mjestimice uz slabu kišu ili susnježicu, a popodne uglavnom suho uz češća sunčana razdoblja. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni. Najviša dnevna temperatura između 9 i 11 °C.

Hrvatska danas

Djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku. Još u prvom dijelu dana mjestimice više oblaka uz mogućnost kiše, ponajprije u Dalmaciji, dok je u gorskoj Hrvatskoj moguće i malo susnježice. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i sjeverni, a na Jadranu umjerena i jaka bura, osobito podno Velebita i s olujnim udarima. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 14 i 17 °C, u gorju osjetno niža.

Hrvatska sutra

Djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku. Potkraj dana uz više oblaka u sjevernim predjelima moguće malo kiše. Vjetar prijepodne slab do umjeren jugozapadni, a popodne i navečer umjeren do vrlo jak sjeverni i sjeverozapadni. Na Jadranu ujutro umjerena bura, a zatim sjeverozapadnjak i zapadnjak. Najniža jutarnja temperatura zraka od 1 do 5, na Jadranu od 6 do 11 °C, a najviša dnevna uglavnom između 15 i 19 °C.

Gs Press