Snijeg će zabijeliti veći dio Hrvatske, ponegdje i više od 20 centimatara

0

Snijeg će zabijeliti veći dio Hrvatske, ponegdje i više od 20 centimatara

Nakon promjene početkom blagdanskog vikenda s kojom je osvježilo, lokalno bilo i izraženijih pljuskova te bure koja je obilježila i sam blagdan Uskrsa, ponedjeljak će donijeti mirnije i toplije vrijeme. No, pad tlaka zraka, jačanje jugozapadnjaka i juga najavit će novu promjenu koja svojom glavninom stiže u utorak, ističe DHMZ u posebnom priopćenju.

Naime, sa sjeverozapada će se do naših krajeva tijekom utorka naglo spustiti veća količina hladnog i vlažnog zraka.

Već sutra počinje promjena

Promjena će već početi potkraj ponedjeljka i u noći na utorak s jačim naoblačenjem te oborinama prvo na sjeverozapadu i zapadu zemlje. Hladan zrak brzo će prodirati u niže slojeve atmosfere s jakim sjevernim i sjeveroistočnim vjetrom te jakom i olujnom burom.

Stoga će kiša u unutrašnjosti, ali moguće i ponegdje duž obale, posebno sjevernog Jadrana, brzo prelaziti u susnježicu i snijeg. Ovako nagli prodori hladnog zraka uz prisustvo mlazne struje po visini često budu praćeni i grmljavinom, a ne može se isključiti mogućnost pojave tuče pa i pijavica. Nad Italijom će se stvoriti ciklona koja će se potom premještati dalje na jugoistok.

ZAGREB POHARALA TUČA, U GORSKOM KOTARU SNIJEG, ALI TO NIJE SVE: Ovo bi mogao biti uvod promjenu vremena koju će povijest pamtiti

Snijega će pasti i više od 20 centimera

Lokalno će u razmjerno kratko vrijeme pasti veća količina oborine te će u unutrašnjosti nastati snježni pokriva, posebno u gorju! Temperatura zraka past će za 10-tak stupnjeva u odnosu na ponedjeljak.

Iako će oborine do srijede već posvuda uglavnom prestati te će se s burom razvedravati, druga polovina tjedna donijet će hladna jutra s čestim i jakim mrazom na kopnu, a ponegdje će ga biti i duž obale. U uvjetima kada su mnoge biljke već procvale to nikako nije dobra vijest te je potrebno koliko je god moguće zaštititi osjetljivo bilje.

Dnevna temperatura će od četvrtka izraženije rasti i prema vikendu će ponovno zavladati pravo proljetno vrijeme.

Gs Press / net.hr