Proslava je počela procesijom iz župnog doma u kojoj su sudjelovali članovi dobrotvornih podupirajućih društava (DPD), čelnici Grada, svećenici koncelebranti: domaći župnik Nikola Prša, ,dekan Mario Kralj, Željko Blagus, Mario Vazgeč, Bruno Lovaković, Josip Štefančić, fra Petar Grubišić, župni vikar Stanko Smiljanić, mons. Tomislav Šporčić i Ivan Stošić. Asistirali su bogoslovi Ante Tripalo, Karlo Špoljarić i Marko Butković. Prečasni Mišel Grgurić nosio je u procesiji relikviju Sv. Križa, nakon njega pridružili su se mnogobrojni vjernici. Procesija je išla središtem grada i parkom Kralja Tomislava u crkvu. Pjevao je župni zbor uz orguljsku pratnju Roberta Porubića i pod ravnanjem Marina Mićunovića.

Svoju homiliju preč. Mišel je započeo govorom o Križu, kao spasenju koje je darovano svijetu, iako teško shvatljivom Otajstvu, kako židovima tako i apostolima. Nakon što se u križu ispunilo sve što je o Kristu pisano i  nakon što je sebe predao kao najveći dar Ocu, Krist je uskrsnuo. Propovijednik je nastavio pozivom svim vjernicima koji se zovu Kristovi učenici te žele slijediti Njegov put i biti suradnici Božji, moraju umrijeti starom čovjeku, te istinski povjerovati u Raspetoga.

„Križ nam govori o muci i smrti Isusa Krista, o Kristovoj neizmjernoj ljubavi, o ljubavi Boga Oca koji je darovao svoga Sina za spasenje robova grijehu. Križ Spasiteljev nam govori o pobjedi nad grijehom, o težini života, o pobjedi nad smrću, o našem otkupljenju i vječnom spasenju. Možemo slobodno reći da u drvetu križa prepoznajemo drvo našega spasenja, drvo vječnoga života,” rekao je prečasni Mišel.

Čudesnost križa  krije se u divnoj poruci ljubavi, poštovanju sebe i pozivu na obraćenje Bogu, i to s drveta i znaka, koji je mnoga stoljeća budio strah i zgražanje a kojeg je Isus „učinio najslađim i najuzvišenijim znakom. Učinio je znak križa žrtvenikom ljubavi koji oživljuje i preporađa, koji nas liječi i oslobađa, po kojem se čovjek spašava.”

Propovijednik je nastavio propovijed govorom o čovjeku današnjice koji nije oslobođen križa. Svi vjernici se susreću sa životnim križem, ali na njima je hoće li ga prihvatiti i biti im sredstvo spasenja. Nadalje, dotaknuo se vjernika koji su danas proganjani zbog svoje vjere, zbog simbola spasenja križa; „No čovjek današnjice nažalost nije oslobođen progona radi križa. Diljem svijeta mnogi kršćani su progonjeni zbog vjere u Kristov križ. Prema informacijama koje je objavila kršćanska Međunarodna mreža Open Doors početkom 2023. godine, između jeseni 2021. i jeseni 2022. u svijetu je ubijen 5.621 kršćanin, uhićeno ih je 4.542, a 5.259 ih je oteto. Na meti nasilja bilo je 2.110 crkvi i crkvenih objekata, a više od 360 milijuna kršćana bilo je izloženo visokoj razini progona i diskriminacije. Kako navodi Open Doors, posebno je teško kršćanima na Bliskom istoku, području nastanka kršćanstva, području gdje je živio i djelovao Isus Krist, području koje, nakon više od 2.000 godina polako ali sigurno biva očišćeno od kršćana.”

Na kraju propovijedi prečasni Mišel Grgurić pozvao je vjernike da podignu svoj pogled u Raspetog Krista, te da ih taj pogled potakne na žarku ljubav prema njemu i bližnjemu te da „se slika Raspetoga Krista utisne danas duboko u naša srca i duše. Kristovim križem smo otkupljeni. Isus Krist prolijevanjem svoje Presvete i Predragocjene Krvi i svojom smrću na križu nas je spasio. Zahvalimo mu danas na neizmjerno ljubavi, ali ga i zamolimo da promjeni naša srca kako bi smo bili bolji ljudi i bolji kršćani, svjedoci Njegovog Imena u ovom svijetu. Molimo ga da budemo trajni klanjatelji njegovom svetom križu ali i da se tog svetog križa ne odričemo već ga spremno i s ljubavlju nosimo i u ovom svijetu očitujemo. Amen.”

Župnik Nikola Prša zahvalio je svima koji su sudjelovali u pripremi proslave, prečasnom Mišelu Grguriću, svima predstavnicima iz grada, te čestitao Dan grada svim građanima grada Ogulina.

Prečasni Mišel Grgurić prenio je pozdrave biskupa mons. Zdenka Križića svim vjernicima te zazvao Božji blagoslov.

Gs Press