NOVO 15:45 Bojana Otović Pjanović, dužnosnica u Upravi kriminalističke policije Srbije koja na terenu rukovodi potragom za dvogodišnjom Dankom, Ilić koja je posljednji put viđena u utorak u mjestu Banjsko polje kod Bora otkrila je za Kurir u kom pravcu ide istraga, nakon objavljivanja video snimke iz Beča. Otkrila je i je li djevojčica čiji je nestanak prijavila majka, zaista bila na mjestu na kojem je to u prijavi navedeno.

– Postupanje je usmjereno na austrijsku policiju nakon dostavljanja snimke djeteta koje je u društvu dvije žene, strane državljanke uočene na teritoriju te zemlje, u cilju utvrđivanja nalazi li se na snimci nestala Danka. Na snazi je i žuta potjernica koja je raspisana preko Interpola u cilju dobivanja informacija zbog pronalaska djeteta kada se pojavi sumnja da se nalazi van teritorija Srbije. Veleposlanstvo Srbije u Austriji je izdalo priopćenje i uputilo apel svim građanima da o svim saznanjima obavijeste policiju Austrije ili Srbije.

Je li informacija o djetetu koje je primijećeno u Beču stigla preko platforme ‘Pronađi me‘?

Sustav za hitno obavještavanje javnosti o nestanku djece i maloljetnika ‘Pronađi me‘ se zatvara po pronalasku djeteta ili isteka roka od 48 sati od aktiviranja platforme, pri čemu se svim korisnicima procesa šalju podaci o zatvaranju aplikacije i potreba brisanja svih informacija.

Kada je istekao rok od 48 sati, platforma je zatvorena, i zaustavljeno je svako postupanje, pa navedena informacija da je dijete viđeno u Beču nije dostavljena preko platforme, već uz koordinaciju rukovoditelja UKP/SSK na mail adresu ministarstva.

– Procedura utvrđivanja je li prijavljeno mjesto nestanka zaista i pravo mjesto je višestruka. U konkretnom slučaju, preuzimanjem operativno taktičkih i tehničkih mjera potvrđeno je da se dijete u trenutku nestanka nalazilo na mjestu koje je majka navela u prijavi.

Postoji li sumnja da je dijete nelegalno prebačeno preko granice?

– Kada su u pitanju nestanci djece i kada se sumnja na kazneno djelo, uvijek polazimo od pretpostavke da je prelazak granice unaprijed pripremljen i da je veća vjerojatnost da se za prelazak koriste alternativni pravci kako bi se izbjegla granična kontrola, zaključila je.


12:10 MUP Srbije proširio je potragu na novu lokaciju u sklopu istrage za nestalom dvogodišnjom Dankom Ilić iz Bora. Naime, na terenu uz pratnju policije, nalazi se i bager koji je do jučer raščišćavao prostor.

“Policijska istraga ide u dva smjera, osim što se radi na provjeravanju snimke koja je nastala u Beču, a gdje se nalazi djevojčica koja podsjeća na Danku, radi se neumorno i na terenu, a sada je potraga usmjerena u ovom pravcu Banjskog polja”, rekao je izvor za srpski Kurir.

Na terenu je prisutan i inspektor Uprave kriminalističke policije.

“Ovdje smo od jutros, ali ne znamo koliko će ovo trajat, ne ovisi o nama”, rekao je kratko.


11:15 Policija nastavlja detaljnu istragu nestanka Danke Ilić (2) u različitim pravcima.

“Osim detaljnog analiziranja snimke djevojčice iz Beča s dvije državljanke Rumunjske, policija nastavlja i s terenskim radom u Banjskom polju”, rekao je izvor za Blic.rs, a u mjestu je viđen i bager koji raskopava stari put. Policija je blokirala prilaz.


10:35 MUP Srbije je objavio fotografije žena snimljenih u Beču za koje se sumnja da su moguće otmičarke Danke Ilić, a srpski je privatni detektiv dao svoje viđenje cijele situacije oko nestanka dvogodišnje djevojčice iz Srbije. Više o tome pročitajte OVDJE.

Gs Press / jutarnji.hr