Kako zimski, tako i ljetni karneval, ponos su i tradicija junačkog grada ispod Nehaja.

Međunarodni senjski ljetni karneval izrasta iz vrlo duge karnevalske povijesti Grada Senja koja se po zapisima I.V.Walvassora prati od 17.st. Turističko društvo općine Senj sa skupinom entuzijasta 1967.pokrenulo je inicijativu za organizacijom prvog senjskog ljetnog karnevala i to upravo s temeljnim ciljem da brojnim inozemnim gostima, koji tijekom ljetnih mjeseci borave u Senju, predstave dio bogate karnevalske baštine.

Tijekom minulih godina senjski ljetni karneval doživljava i organizacijske promjene, no međutim ono što je posebice važno da je brojem aktivnih sudionika i posjetitelja bio i ostao najznačajnija manifestacija tijekom ljetnih mjeseci u Senju.

Vrijeme održavanja karnevala je uglavnom vezano za drugi vikend u kolovozu, kada je u Senju gotovo nemoguće pronaći slobodan smještaj. Programski je koncipiran u četiri dana. Na trgu Cilnica, središnjem mjestu svih karnevalskih događanja, uz nastup poznatih estradnih zvijezda održava se i tradicionalni dio programa, imanentan ovom karnevalu od njegovog početka.

U sklopu karnevalskih događanja održavaju se (u dopodnevnim i večernjim satima) satirične predstave, revija karnevalskih kostima, maškarana moto alka, maškarani šušur, nastupi uličnih zabavljača, oslikavanje lica…

Središnji događaj je velika međunarodna karnevalska povorka koja se održava u subotu predvečer, a u kojoj sudjeluje 50-tak skupina (oko 2000 sudionika) iz svih hrvatskih krajeva te raznih europskih gradova i koja je uistinu jedinstveni spektakl.

Tih dana ulice i trgovi drevnog Senja ispunjeni su pjesmom, plesom, šarolikošću kostima te ljudskom otvorenošću i gostoljubivošću njegovih građana. O svemu tome ponajbolje svjedoče brojne medijske kuće koje iz Senja odašilju živu riječ i prekrasnu afirmativnu turističku priču, koja ovu destinaciju kroz karneval čini prepoznatljivom izvan Lijepe naše. To je Senj!

Da je tomu tako svjedoči i spoznaja da upravo brojni gosti pokušavaju svoj odmor u Senju uskladiti sa terminom održavanja Međunarodnog senjskog ljetnog karnevala.

Gs Press