ŠEFICA USKOK-a Vanja Marušić dala je ostavku na tu funkciju.

Vijest o ostavci objavljena je na stranciama DORH.

Kako se navodi, glavna državna odvjetnica Republike Hrvatske Zlata Hrvoj-Šipek je tijekom ranih poslijepodnevnih sati 18. travnja 2023., zaprimila pisani zahtjev ravnateljice Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) Vanje Marušić za prestankom rada u USKOK-u iz osobnih razloga.

Sukladno odredbi članka 10. stavka 4. Zakona o Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, Glavna državna odvjetnica Republike Hrvatske Zlata Hrvoj-Šipek proslijedila je navedeni zahtjev ministru pravosuđa i uprave s obzirom da ministar pravosuđa i uprave treba dati svoju suglasnost za prestanak rada ravnateljice Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Glavna državna odvjetnica Republike Hrvatske će, ako ministar pravosuđa i uprave da svoju suglasnost i kada ona bude zaprimljena u Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske, donijeti odluku povodom navedenog zahtjeva.

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske će o svim ostalim informacijama pravovremeno obavijestiti javnost, objavio je DORH.

Na funkciju šefice USKOK-a, Vanja Marušić došla je s mjesta šefice Županijskog državnog odvjetništva u Rijeci, a na toj je funkciji bila od 2015. Prije dolaska u Zagreb, u Rijeci je provela veći dio svoje profesionalne karijere, jer je u tom gradu 1997. diplomirala na Pravnom fakultetu. Godinu dana nakon diplome postala je vježbenica u riječkom ŽDO-u, a 2003. s mjesta savjetnice u riječkom ODO-u imenovana je za zamjenicu u tom odvjetništvu. S te pozicije 2011. upućena je u rad u USKOK, gdje je osim na slučaju Sanader radila i na još nekim velikim predmetima poput jednog od krakova afere Indeks koji se bavio kupnjom ispita na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Zastupala je i optužnicu protiv Ivana Mravka vezano za malverzacije u HEP-u.

Gs Press / index.hr