Iz centra za kontrolu bolesti tvrde da se test provodi sterilnim brisom koji se umetne dva centimetra u anus prije nego što se izvadi laganom rotacijom.

Unatoč protestima stranih vlada, Kina je proširila svoju upotrebu analnih briseva za provjeru prisutnosti korona virusa. Stoga, svi koji lete u Peking od sada mogu biti testirani tom metodom, piše Daily Mail.

– Zdravstveni službenici bi mogli naložiti takvo testiranje na svim međunarodnim dolascima u glavni grad, premda oni nisu obvezni – rekao je zaposlenik iz pekinškog odjela za kontrolu epidemije.

U Šangaju, kompletne pretrage moraju obaviti putnici iz rizičnih regija i oni koji dođu avionom s najmanje pet pozitivnih slučajeva.

SAD, Japan, Južna Koreja i Njemačka izrazili su zabrinutost zbog ovakvih testova, dok Kina poriče tvrdnje da su oni potrebni za američke diplomate.

Iz centra za kontrolu bolesti tvrde da se test provodi sterilnim brisom koji se umetne dva centimetra u anus prije nego što se izvadi laganom rotacijom.

Liječnici se slažu s ovim. Kažu kako takvi testovi mogu spriječiti propuštanje infekcija jer se tamo tragovi mogu otkriti dulje nego u respiratornom traktu.

Profesor virologije Jin Dongyan rekao je kako bi ovaj test mogao pronaći i neaktivne tragove koji ne predstavljaju opasnost za prijenos na druge.

Drugi stručnjak u Europi kaže da se virus dulje nalazi u stolici nego u uzorcima iz nosa, ali da pacijenti u toj fazi oporavka više nisu rizični za širenje zaraze.

Tokio se ovog tjedna požalio na testiranja japanskih putnika, kažu kako su im nanijeli ‘veliku psihološku bol’.

Iz južnokorejskog ministarstva vanjski poslova izjavili su da njihovi građani mogu predati uzorke stolice umjesto da ih ‘kineske vlasti uzimaju izravno’.

Američki mediji su prošli mjesec izvijestili da su američki diplomati morali pristati na analni test no, Peking odbacuje te tvrdnje.

– Prema mojim saznanjima… Kina nikada nije tražila od američkog diplomatskog osoblja smještenog u Kini da provodu testove analnog brisa – rekao je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian.

Njemačka također izražava zabrinutost rekavši da su neki njezini građani svjedočili ‘pooštrenim procedurama’.

Gs Press / 24sata.hr