Ličko-senjske županija, Hrvatska agencija za malo gospodarstvo i razvojne ustanove kojima je Županija osnivač organizirale su  danas Sajam poduzetništva Ličko-senjske županije. U dvorani Kulturno-informativnog centra Gospić okupili su se mnogi ravnatelji ustanova koje potiču i pomažu razvoj gospodarstva i mnogi poduzetnici zainteresirani za mnoštvo prezentiranih tema. Sudionike Sajma pozdravio je župan ličko-senjski Ernest Petry.

-Unatrag zadnjih godinu dana smo se maksimalno angažirali kako bi se dogodio značajan pomak u smislu razvoja gospodarstva u Ličko-senjskoj županiji. U tome su značajno pomogla mnoga Ministarstva, ali i Razvojni centar Ličko-senjske županije i LIRA. Snažnu potporu i siguran suport daje nam Vlada RH. Osim turizma i poljoprivrede mi razvoj gospodarstva vidimo i kroz drvnu industriju. Moram se zahvaliti i Ministarstvu regionalnog razvoja i EU fondova, a sa ovih prostora je unatrag jedne godine aplicirano više od 80 različitih projekata. Ti projekti dolaze iz svih jedinica lokalne samouprave jer nam nije cilj centralizirati, nego disperzirati razvojne procese ovoga područja. Na razvoj poduzetništva utječe aglomeracija, izgradnja luka, cestovne infrastrukture, vodovodne mreže i svega onoga što potiče ukupni razvoj ove županije.

Samo su investicije u luke Senj, Novalja, Žigljen, Karlobag i Stinica vrijedne preko milijardu kuna. Presudna nam je aglomeracija na području Plitvičkih jezera, sanacija vodovodnih mreža kako bi se smanjili gubici vode. Naravno da sve investicije i projekti znatno utječu na razvoj poduzetništva. U razvoju energetskog sustava RH treba spomenuti vjetroparkove i izgradnju HES Kosinj i HE Senj 2, gdje će se značajno angažirati i lokalna poduzeća, uz ulaganja HEP-a od 3,6 milijardi kuna, naglasio je župan Petry te posjetio kako se vezano uz mnoge projekte u Gospiću gradi veliki trgovački centar, nekoliko ustanova i proizvodnih hala.

Sajam je proglasio otvorenim ravnatelj Uprave za regionalni razvoj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU Ivan Bota.

-Što god se ovdje gradilo presudno je važno za cjelokupni razvoj. Zato smo unatrag pet godina kao Ministarstvo na ovim prostorima uložili 1,83 milijarde kuna i 240 milijuna eura. S ovakvim ulaganjima ćemo nastaviti, a sve na dobrobit građana i poduzetnika ove županije, rekao je Ivan Bota

Održan je Okrugli stol na kojemu su sudjelovali ljudi iz struke i poduzetnici poput gradonačelnika Grada Gospića, ravnatelja Razvojne agencije Ličko-senjske županije Milu Milkovića, iz LIRE Karolinu Prpić Bogojević, direktora Razvojnog centra „Ragan“ iz Novalje Dinka Škuncu, tajnicu Obrtničke komore Ankicu Šubarić i predsjednika HRK Otočac Josu Brajkovića. Kao primjeri dobre prakse u smislu poduzetništva obrađeni su Obrt Nostrum-Royal Kids vlasnice Nikoline Persola Dabo iz Novalje  i FEMA Gospić koju je predstavljala direktorica Dragica Jerkov.

Gs Press / M.S.