Unatrag 30 godina od obilježavanja obljetnica osnutka 9. gardijske brigade Vukovi nije bilo više nedoumica i dubioza  kao na 30. obljetnici Vukova. Nakon predsjednika Milanovića i onda brojnih braniteljskih udruga, u poslijepodnevnim satima su potpredsjednik vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar obrane RH Mario Banožić, ličko-senjski župan Ernest Petry, njegova zamjenica Jasna Orešković Brkljačić, predsjednik Kluba 118. brigade ZNG Pajo Brkljačić i predsjednik Udruge ratnih veterana 9. gbr Antonio Šebalj položili vijenac i svijeće ispred Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama iz Domovinskog rata u središtu Gospića.

Pri tome je ministar Tomo Medved  naglasio važnost zajedništva kao jedinog jamca za postizanje svih ciljeva.

-Ovo je dan kada svim pripadnicima  9. gbr iskazujemo zahvalnost, a obiteljima 56 poginulih pijetet povodom te nemjerljive žrtve. Naše su molitve danas s njima. Svima iskreno čestitam ovu veliku obljetnicu. Za 30. obljetnicu skrušeno i u sjećanju iskazujemo zahvalu ljudima koji su za slobodnu Hrvatsku žrtvovali sami sebe. Ovo je prilika kada s molitvama i iskrenim štovanjem učimo mlade generacije na veličinu te žrtve, žrtve koju nemamo pravo zaboraviti. Ova je postrojba u kratkom vremenu uvježbana, opremljena i krenula u oslobađanje Hrvatske. Zato smo danas ovdje, lišeni bilo kakvog politikanstva i samo uz izraze poštovanja prema našim poginulim prijateljima. Pred nama su tužne obljetnice i nikada ne zaboravimo da sloboda koju imamo nije darovana nego skupo plaćena krvlju. Stoga čuvajmo zajedništvo koje smo izgradili u najtežim danima naše novije povijesti, zaključio   je ministar Medved koji nije želio spekulirati  detalje zbivanja vezana uz izmjenu protokola obilježavanja ove obljetnice.

Ministar obrane Mario Banožić  i danas je ponovno  bio prozivan od strane predsjednika Milanovića. Upitan je li mu neugodno da se danas u Gospiću obilježavaju tri obljetnice vezane uz jedan događaj Banožić je izrazio svoje žaljenje za nastalu situacija. 

-Moram reći da Ministarstvo obrane RH daje punu podršku organizatorima današnje obljetnice, a to je već niz godina Udruga ratnih veterana 9. gbr Vukovi. Zato smo danas ovdje. Svaka daljnja izjava koja bi bila komentar na izjave i ponašanje  Zorana Milanovića, osobito na današnji dan, bila bi samo doprinos tome što je on učinio, odnosno narušiti  važnost ove značajne obljetnice. Ja ću kao i kolega Medved naglasiti  kako je naše Ministarstvo uz hrvatske branitelje i dajemo im punu potporu u činjenici da već desetljećima organiziraju ovakve obljetnice bez upliva politike, kazao je ministar Mario Banožić.

Gs Press