U nazočnosti župana ličko-senjskog dr. Darka Milinovića, gradonačelnika Senja Jurice Tomljanovića, predsjednika Gradskog vijeća Grada Senja Željka Tomljanovića i vlasnika izvođača radova „Alfa sub“ Slavena Medveda danas je u Lučkoj upravi Senj upriličeno potpisivanje Ugovora vezano uz novi projekt. Kako je pojasnio direktor Lučke uprave Senj Predrag Dešić riječ je o uređenju i potpunoj rekonstrukciji plaže Banja u Jablancu.

Licitirana cijena radova je 1 036 300 kuna, a riječ je o zajedničkom projektu Lučke uprave Senj, Grada Senja i Ličko-senjske županije. Početak ovih radova trebao bi biti 25. siječnja, uz rok izvođenja radova do 26. travnja. Nalazimo se u podvelebitskom kanal i sve ovisi o vremenskim prilikama, rekao je Predrag Dešić.

Gradonačelnik Senja Jurica Tomljanović nije dvojio o važnosti ovoga projekta koji će puno značiti žiteljima Jablanca, kao i turistima koji pohode ovaj dio Jadrana. Gradonačelnik Tomljanović izrazio je nadu kako očekuje da se ovaj projekt okonča do Dana Grada Senja.

Za ovaj projekt županija osigurala gotovo pola milijuna kuna

Posebnu važnost pri realizaciji ovoga projekta istaknuo je župan dr. Darko Milinović.

Ovo je još jedan dokaz izvanredne suradnje s Gradom Senjom. Malo ću se našaliti i predložiti da se svi mi zajedno okupamo prvi na Banji nakon završetka ovih radova. Županija u ovome projektu sudjeluje sa oko pola milijuna kuna, zajedno s Gradom Senjom  i Lučkom upravom i mislim da je ovo ogledni prijmer kako se treba surađivati  na razini Grada i Županije, na dobrobit svih nas i poboljšanja turističkih sadržaja kakvih u Senju ima dosta. Ličko-senjska županija je u zadnje dvije godine osigurala oko dva milijuna eura za nove projekte. To je obnova osnovne škole u Senju i projekt primarne zdravstvene  zaštite u visini od četiri milijuna kuna. Govorio sam najprije  u eurima jer vjerujem da ćemo uskoro za valutu imati euro i pristupiti Šengenskom prostoru. Zato sam uvjeren da će se nastaviti ovakva suradnja kakva priliči jednoj demokratskoj vlasti, a pri tome mislim na Grad Senj, Ličko-senjsku županiju i ostale jedinice lokalne samouprave.

Nedavno smo potpisali Ugovore s kojima Županija po prvi puta pomaže infrastrukturne projekte namijenjene općinama. Pomažemo i lovcima jer je bilo problema sa lovo zakupima i drugim obvezama. Sada je sve to iza nas, kao i dug Županije od gotovo 14 milijuna kuna. Sada poslujemo sa suficitom  pa možemo u suradnji s gradonačelnicima i načelnicima Općina potpomagati određene projekte. S izvođačem radova ove plaže imamo dobra iskustva pa se nadam, ako ne kupanjem, a ono barem rezanjem vrpce obilježiti okončanje ovoga projekta, zaključio je župan dr. Darko Milinović i novom gradonačelniku Grada Senja i njegovom timu zaželio uspješnu turističku sezonu koja je lani bila znatno oslabljena uslijed epidemije  COVID-19.

Na upit novinara direktor Lučke uprave Senja Predrag Dešić definirao je vizuru i sadržaje nove Banje. Radovi će se u 30 posto projekta graditi u lučkom području, gdje će graditi parter za prolaz, stepenice, dok će 40-ak metara odnositi na novi kormiž, uz zadržavanje i renoviranje starog dijela Banje kako bi se očuvala starinska arhitektura ove plaže.

Gs Press