Prošli tjedan u Mađarskoj održano je Svjetsko prvenstvo u powerliftingu, bench pressu i mrtvom dizanju po pravilima WUAP powerlifting federacije. Grad Miskolc ugostio je najbolje dizače iz cijelog svijeta, a u bench pressu Hrvatsku je predstavljao Gospićanin Marijo Rukavina Rux, inače predsjednik WUAP federacije u Hrvatskoj.

Rukavina je nastupio u svojoj standardnoj kategoriji do 110 kg te je podigao 232.5 kg. Ovim rezultatom Rux je postao svjetski prvak u svojoj kategoriji te ukupni pobjednik kategorija! Nakon titule svjetskog prvaka po GPC i XPC pravilima iz 2019., te poslije prošlogodišnje prazne korona-sezone natjecanja zbog čestih lockdowna, Rukavina osvaja titulu svjetskog prvaka i u WUAP federaciji. Inače, ovaj rezultat je najbolje Ruxovo ostvarenje do sada, za 2.5 kg bolje od prethodnog rekorda. Marijo je odavno nadišao nacionalne okvire te je i više nego jasno da je ovo najbolji hrvatski rezultat u bench pressu u povijesti ovog sporta, i apsolutno i u ovoj kategoriji. 232.5 kg je novi balkanski rekord kojim se Rukavina potvrđuje kao najbolji bencher regije i neprikosnoveni vladar svoje kategorije.

Citat jednog poznatog pjevača (Henry Rollins) koji je veliki zaljubljenik u dizački sport kaže: Prijatelji dolaze i odlaze, ali 100 kg je uvijek 100 kg, željezo nikad ne laže. Proširili bismo ovu izreku i rekli da je 232.5 kg uvijek i svugdje teško, bez obzira po kojim pravilima se čovjek natjecao i u kojoj federaciji. Ova težina za mnoge ljude, a i većinu dizača, je ideal uopće podignuti s poda (mrtvo dizanje) a kamo li ne u bench pressu, tehnički gledano najtežoj i najkompliciranijoj disciplini powerliftinga. Rezultat je tim veći jer je ostvaren samo tjedan dana nakon Otvorenog prvenstva Slovenije po WRPF pravilima na kojem je Rux podigao 230 kg.

Hrvatska nema često svjetske prvake u ovom sportu, a osvajanjem svjetske titule Marijo Rukavina će zasigurno zainteresirati nove snage, mlade ljude koji vole ovaj sport da još jače treniraju jer je pokazao da se snovi mogu ostvariti, upornim radom i treninzima. Nažalost, stoji činjenica da Ruxa više cijene u svijetu nego li doma!

Gs Press