Rusija povlači diplomate iz Ukrajine

0

AMERIČKI  predsjednik Joe Biden i ruski predsjednik Vladimir Putin trebali bi razgovarati telefonom u subotu dok strahovi da bi Rusija mogla napasti Ukrajinu  postaju sve konkretniji.

U petak je SAD objavio upozorenje da bi se takav napad mogao dogoditi unutar sljedećih 10 dana, a zapadne vlade pozvale su svoje državljane da napuste Ukrajinu.

“Najbrži način da se ovo završi bio bi da Rusija deeskalira svoje snage”

Obraćajući se novinarima nakon što je američki predsjednik održao videokonferenciju s više svjetskih vođa, američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je da je nova zabrinutost da bi napad od kojeg se dugo strahovalo mogao početi prije završetka Zimskih olimpijskih igara 20. veljače.

Do sada se najviše nagađalo da bi takav napad mogao početi nakon Zimskih igara, da se ne naljuti Peking. Sullivan je rekao da nije sigurno da je napad naređen. “Najbrži način da se ovo završi bio bi da Rusija deeskalira svoje snage”, rekao je. I Rusija i SAD tvrde da je druga strana zatražila telefonski razgovor.

AMERIKANCI TVRDE DA IMAJU DETALJE RUSKOG PLANA

Ruska invazija mogla bi početi zračnim napadom koji bi evakuaciju američkih državljana otežao.

Sullivan je rekao da američki obavještajni podaci otkrivaju da bi ruski predsjednik Vladimir Putin mogao narediti invaziju prije kraja Zimskih olimpijskih igara u Pekingu i da je moguć munjevit napad na ukrajinsku prijestolnicu Kijev. Dodao je da bi akcija mogla početi zračnim napadom.

Takvu je izjavu Sullivan dao nakon telefonskog razgovora američkog predsjednika Joea Bidena s transatlantskim liderima iz krizne sobe u Bijeloj kući, a razgovor je održan da bi se uvjerio u jedinstveno stajalište saveznika prema situaciji koja se pogoršala.

Ostaje nejasno, rekao je Sullivan, hoće li Putin izdati konačnu naredbu za invaziju.

Gs Press / index.hr