Župa Svetog Roka osnovana je 1790. godine, dok je crkva Svetog Roka izgrađena 1763. na mjestu nekadašnje srednjevijekovne crkve. Crkva je posvećena 1804. godine. Građena je donacijama uglednih svetoročana, dodatno ju je uredio 1824. god. barun i general Josip Vrkljan. Crkva je tijekom Domovinskog rata, kao i sve druge katoličke crkve na lovinačkom području, potpuno uništena. Obnovljena je 1999. kada ju je 16. kolovoza blagoslovio dr. Mile Bogović, tada pomoćni biskup Riječko-senjske nadbiskupije, a danas biskup Gospićko-senjske biskupije.

Sveti Rok zaštitnik je mjesta. Prema njegovu oltaru i mjesto je dobilo ime. U čast i slavu Svetoga Roka, svake godine 16. kolovoza, na spomendan, održava se velika svečanost (koja se u narodu zove: Rokovo).

Rok je rođen u Montpellieru, gradu u južnoj Francuskoj. Otac mu je bio grof. Prema najstarijem Rokovu životopisu, njegovi roditelji dulje su vremena bili bez poroda, a jako su željeli djecu. Molili su i zavjetovali se i Bog im je dao sina, koji će postati slavan svetac.

Prije nego je navršio 20 godina ostao je bez roditelja. Prodao je sva svoja dobra, a novac podijelio siromasima te se kao siromašan hodočasnik uputio prema Rimu. Rokov je kršćanski odgoj bio dubok, nije se zadovoljavao površnošću, već je velikodušno i nesebično darovao i žrtvovao sve. Na svome hodočašću u Rim, Rok se zaustavio u Acquapendente gdje se dao na dvorenje okuženih bolesnika u bolnici, a učinio je s Božjom pomoću i nekoliko čudesnih ozdravljenja.

Štovanje ovog sveca su uvelike proširili franjevci i kapucini.

Zaštitnik je oboljelih od gube, kuge i kolere (i općenito od zaraznih bolesti), invalida, kirurga, protiv bolesti životinja (posebice pasa).

Blagdan Sv.Roka, 16.kolovoza proslavljen je u Otočcu, u Svetom Roku kod Lovinca, u Brušanima te u Perušiću.

Proslava blagdana sv. Roka u Perušiću uz koncert Ivana Zaka

Povodom proslave blagdana sv. Roka, 16. kolovoza 2023. (srijeda), u centru Perušića održat će se  tradicionalni zabavni program u organizaciji Općine Perušić i TZO Perušić. U sklopu programa s početkom u 20 sati nastupit će Slavonija band kao uvod u koncert popularnog pjevača Ivana Zaka, čiji se nastup očekuje u 22 sata a nakon kojega se nastavlja zabava uz Slavonija band do dugo u noć. Cijeli program biti će popraćen bogatom ugostiteljskom ponudom i mnoštvom sadržaja za najmlađe.

Svečano misno slavlje koje će predvoditi mons. Marinko Miličević, održat će se u crkvi sv. Roka u 17 sati.  Povodom blagdana održat će se i malonogometni turnir „Rokova“  u organizaciji Nogometnog kluba Perušić. Početak turnira predviđen je u 16 sati a snage će odmjeriti mlađi uzrasti iz Gospića, Ličkog Osika, Korenice i Perušića.

Gs Press