Donji Lapac, Nebljusi – U nazočnosti članova i uzvanika Ličko-senjskog župana Ernesta Pertyja, predsjednika Županijskog ribolovnog saveza Željka Mataije, direktora Nacionalnog parka Una iz Bihaća Amarilda Mulića, načelnika policijske postaje Stjepana Sabljića te Domagoja Bojke – inspektora ribarstva iz Zagreba, izvršeno je poribljavanje dijela rijeke Une, predio Loksun u Nebljusima, a potom i radni sastanak.

 Prema riječima predsjednika Sportsko ribolovnog društva „Lipen“ Vinka Selaka ubačeno je 600 potočnih pastrva u cilju održavanja riblje vrste odnosno autohtone pastrve koja je dopremljena iz Centra za uzgoj pastrve i rakova u Ličkom Lešću  čime su bitno smanjeni nabavni troškovi i transport. Riba je zdrava i u odličnoj kondiciji, temperatura vode i vodostaj za poribljavanje su idealni što je dodatni razlog kako bi se ovo probno poribljavanje i suradnja mogli nastaviti, rekao je Selak.

– Iskreno rečeno impresioniran sam vašim radom i organizacijom, a vrata Ličko senjske županije širom će vam i ubuduće biti otvorena. Ovo poribljavanje dokaz je da Una spaja, da je jedna jedina, ali  i da traži našu pomoć kao i pomoć susjeda iz BIH u očuvanju vrste i okoliša. Pohvaljujem suradnju s Centrom za uzgoj pastrve iz ličkog Lešća jer se krug proizvodnje i nabave zatvara u našoj županiji, a to je onaj segment za koji se zalažemo kroz proizvodnju, nabavu, distribuciju, razmjenu i sve drugo, rekao je župan Petry, za što je od nazočnih nagrađen pljeskom.

Predsjednik Ribolovnog saveza Ličko-senjske županije Željko Mataija dodao je da odnedavno udruga ima još dva obučena ribočuvara koji će po ugovoru volontirati za SRD „Lipen“, bilježi se porast broja članova, a suradnja s NP Una i rendžerima ima efekta i na obalama zbog razmjene informacija koje pomažu sprječavanju krivolova, ali i uništavanja oznaka ribolovnih zona o čemu je obavještena i policija.

– Od naših ribolovaca koji su i vaši članovi doznajemo sve najbolje za njihova boravka u općini Donji Lapac kao i o korektnom postupku ribočuvara te granične policije što je dodatno jamstvo još bolje suradnje i uopće turističke razmjene. Nazočnost inspekcije je čin jamstva da se poribljavanje vrši sukladno zakonu i planu gospodarenja čega se i sami pridržavamo, istakao je direktor NP Una Amarildo Mulić.

Gs Press