“Realizam ćorava sokaka” naziv je nove izložbe koja će u Muzeju Gacke biti otvorena u petak, 10. svibnja 2024. u 19 sati. Izložba suvremene šokačke avangarde akademskog umjetnika Mislava Lešića obuhvatit će oko 20 radova – ulja na platnu i ulja na dasci – inspiriranih šokačkim životom.

“Realizam ćorava sokaka” projekt je inspiriran tradicijskom baštinom prostora na kojemu je autor odrastao – Bošnjaka i Županje – koju kroz niz izložbi koje se održavaju od 2017. godine interpretira u duhu stilskih pravaca poput realizma, secesije i psihodelične grafike.

U nastojanju da dokumentira specifičan tradicionalni način života koji nestaje autor izražava i snažnu potrebu za očuvanjem i interpretiranjem baštine – tradicionalne motive poput seoskih domova, narodnih nošnji i običaja stavlja u suvremeni kontekst koristeći moderne tehnike i medije, što i umjetnost i baštinu približava suvremenom promatraču.

Izložba će biti otvorena u maloj dvorani na katu Gackoga pučkog otvorenog učilišta Otočac, a za posjetitelje ostaje dostupna do 14. lipnja 2024. Ova izložba dio je ciklusa “Likovni umjetnici u Muzeju” koji i ove godine podupiru Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Grad Otočac.

GPOU Otočac