U povodu obilježavanja 70. godišnjice dobrovoljnog darivanja krvi razgovarali smo s Vladom Brkljačićem, ravnateljem Crvenog Križa Ličko-senjske županije. Brkljačić predvodi ekipu koja je u prvom borbenom redu kada je riječ o humanitarnim akcijama organiziranja dobrovoljnog darivanja krvi.

Kako biste opisali značaj 70. godišnjice dobrovoljnog darivanja krvi za Crveni Križ Ličko-senjske županije?

-70 godina dobrovoljnog darivanja krvi predstavlja izuzetan dan i jubilej kako u našoj županiji, tako i u cijeloj Republici Hrvatskoj. Ono što nas posebno čini ponosnima je činjenica da niti u jednom trenutku nije bilo situacija u kojima je nečiji život bio ugrožen zbog nedostatka krvi. Također, iznimno je važno što smo samodostatni u opskrbi zdravstva s krvlju. Darivatelji su u prošlosti bili organizirani unutar svojih radnih kolektiva gdje su često i sami organizirali akcije darivanja. Danas, akcije organiziramo na jednom mjestu, što se pokazalo kao izuzetno učinkovit pristup.

Koje su najveće prepreke s kojima se suočava Crveni Križ kada je riječ o organizaciji dobrovoljnog darivanja krvi?

-Trenutna organizacija darivanja krvi koordinira se s Transfuzijskom službom i Hrvatskim Crvenim križem, dok društva na terenu organiziraju darivatelje i provode cjelokupnu organizaciju. U ovom trenutku ne nailazimo na veće probleme u organizaciji, te sve akcije teku bez zapreka.

Kakvi su trenutačni trendovi u dobrovoljnom darivanju krvi? Primjećujete li porast ili pad broja donatora?

-Posebno smo ponosni na stalni porast broja mladih darivatelja u našoj županiji. Takav trend rezultat je truda koji ulažemo kroz različite edukacije, promidžbene aktivnosti i distribuciju letaka. Također, veliku ulogu u tome imate i vi mediji koji redovito pratite i promovirate naše akcije.

Što Crveni Križ čini kako bi potaknuo mlade ljude na dobrovoljno darivanje krvi?

-Darivatelji se odazivaju na akcije neovisno o vremenu i danu organizacije. Bilo je situacija kada smo darivali krv odazivajući se pozivima iz bolnica i to u kasnim noćnim satima. Nikada nismo bili u situaciji da nemamo dovoljno darivatelja za hitne potrebe, što darivatelje čini posebno plemenitima.

Kako se pandemija COVID-19 odrazila na dobrovoljno darivanje krvi?

-Tijekom pandemije radili smo u izazovnijim uvjetima, no čak i tada smo imali velik broj darivatelja. Posebno nas veseli što se sve veći broj mladih uključivao u darivanje, kako tijekom pandemije, tako i nakon nje.

Na kraju, imate li neku poruku ili apel za građane kada je riječ o važnosti darivanja krvi?

-Pozivamo sve naše građane, a posebno mlade, da se uključe u akcije darivanja krvi. Jedna doza krvi može spasiti više života, a ne predstavlja rizik za vaše zdravlje. Budite ponosni na svoj humani čin, jer darujući krv mnogima vraćate osmijeh na lice. Zahvaljujemo svim dragim darivateljima krvi i čestitamo svima koji su doprinijeli uspješnim akcijama darivanja krvi tijekom ovih 70 godina.

Gs Press / H.J.