Restoran “Macola” u Korenici, na državnoj cesti D1, radi i tijekom lockdowna, uvjerili smo se prekjučer kad smo ušetali i, među policajcima koji su tu redoviti gosti i zbog kojih je ovaj restoran očito i ostao pošteđen mjera zatvaranja zbog koronavirusa, uredno naručili ručak, sjeli za prvi slobodni stol i u miru pojeli.

– Jeste li vi iz policije? – bilo je jedino pitanje na blagajni restorana, koji funkcionira tako da se jela uzimaju na traci, kao self-service. U ponudi je bilo barem 5-6 jela, činilo se kao i inače u ovo doba godine, u godinama koje nisu pandemijske i u kojima nisu na snazi, kao sada, mjere zabrane usluživanja unutar restorana. – Nisam – bio je odgovor. – Pedeset dvije kune – rekla je na to blagajnica.

Da je odgovor bio da jesmo iz policije, vjerojatno bi ručak bio besplatan, ali morali bismo pokazati kupon, kakav imaju svi drugi gosti u policijskim odorama ili policajci u civilu. Restoran “Macola”, naime, već dulje od godinu dana radi za brojne policajce koji čuvaju granicu prema Bosni i Hercegovini. Neki od tih policajaca spavaju u hotelu Macola, koji se nalazi u središtu Korenice, otprilike kilometar od istoimenog restorana.

Odlukom Nacionalnog stožera civilne zaštite, od 27. studenoga restoranima je zabranjeno posluživati goste unutra, odnosno mogu kuhati samo za van, a hotelima je dopušteno da ostanu otvoreni, s time da njihovi restorani također mogu posluživati isključivo hotelske goste.

Policajci ne reagiraju – Od migrantske krize hranimo policijske djelatnike. Imamo 300 policajaca. Oni spavaju u hotelu, a u hotelu kuhinja ne radi, pa se hrane u restoranu. Tko je gost hotela, dobije izdatnicu u restoranu i plati u hotelu – kaže vlasnik Željko Orešković Macola.

– Ako ste vi tamo jeli i platili, onda su djelatnici napravili propust. Puno je ljudi, ne mogu sve kontrolirati, ali nisu to smjeli napraviti – dodaje.

Restoran “Macola” nije hotelski restoran, a mi smo uredno posluženi, uz plaćanje na blagajni restorana. I stekli smo dojam da restoran bez provjere poslužuje i druge putnike koji se odvaže skrenuti s državne ceste i stati da bi nešto pojeli na mjestu na kojem vide da jedu brojni policajci. Nakon ručka, na šanku smo uredno naručili kavu.

Policajci koji tu svakodnevno objeduju ne ostavljaju dojam da bi reagirali na kršenje propisa Nacionalnog stožera. Među policajcima ima i onih u civilu, u redovitim odorama, ali jednako ili čak i više onih u posebnim, poput odora Interventne policije. U odgovoru na naš upit, iz MUP-a su objasnili kako s Macolom imaju ugovore, sklopljene nakon provedenih javnih natječaja, i za smještaj i za prehranu policijskih službenika granične policije u Korenici.

Zakup hotela se, inače, financira novcem iz EU, ne iz državnog proračuna. A što se tiče pridržavanja epidemioloških mjera, iz MUP-a odgovaraju kako “Policijska uprava ličko-senjska prilikom terenske provjere nije utvrdila nepravilnosti, kao niti inspektori civilne zaštite, koji su postupali po zaprimljenim dojavama građana”.

Staju i autobusi?

– Također je utvrđeno da svaki korisnik smještaja u bilo kojoj smještajnoj jedinici navedenog vlasnika dolazi u restoran na prehranu te djelatniku koji se nalazi na uslužnoj liniji izdaje “blok” koji je dobio u jedinici smještaja, nakon čega ugostiteljski djelatnik izdaje hranu i piće, a o čemu djelatnik na kasi izdaje izdatnicu sa specifikacijom korištenih usluga bez izdavanja fiskalnog ili bilo kakvog drugog računa – odgovorili su nam iz MUP-a.

Kad smo se počeli raspitivati za komentar nekih od ugostitelja koji su nezadovoljni činjenicom da njihovi restorani ne mogu raditi, pokazalo se da je nacionalna Udruga ugostitelja bila upoznata s ovim slučajem jer je jedan član skupštine te udruge, zadarski ugostitelj Vinko Smokrović, otišao u Korenicu provjeriti stvar nakon što je čuo da čak i neki autobusi na redovitim linijama staju u restoranu “Macola”, gdje jedu i vozači, ali i putnici.

– Oni koji bi trebali biti primjer nisu primjer. Oni koji bi trebali provoditi zakon sami ga krše. A nas obične građane zatvaraju – komentirao nam je jučer Vinko Smokrović.

Gs Press / vecernji.hr

Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/vijesti/raspasoj-u-macoli-restoran-radi-kao-da-nema-mjera-unutra-hrpa-policajaca-ugostitelji-bijesni-1470422 – www.vecernji.hr