U sklopu kontinuiranih napora za očuvanje kulturne baštine, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske ponovno je odlučilo financirati projekte obnove kulture baštine. Među njima je i obnova Starog grada Perušića, povijesnog dragulja koji već godinama privlači pozornost stručnjaka i ljubitelja povijesti. Kako je najavljeno, radovi će se nastaviti s ukupnim budžetom od 43.000 eura, osiguranim kroz najnoviji natječaj Ministarstva.

Specifično, 30.000 eura bit će usmjereno na radove obnove, uključujući restauraciju drvenih podova i postavljanje nove stolarije na utvrdi, dok je dodatnih 13.000 eura odobreno za provođenje arheoloških istraživanja. Ovi koraci su ključni za očuvanje i zaštitu Starog grada, a ujedno pružaju temelj za daljnje otkrivanje i razumijevanje njegove povijesne vrijednosti.

“Ovo financiranje predstavlja važan korak naprijed u našim nastojanjima za potpunu rekonstrukciju i zaštitu Starog grada Perušića. Radujemo se što smo sve bliže ostvarenju našeg krajnjeg cilja,” kazali su nam u općini Perušić.

Planirano je da prva arheološka iskopavanja započnu do kraja studenog 2024. godine, čime će se dodatno produbiti znanje o ovom historijskom lokalitetu i omogućiti njegovo bolje razumijevanje i valorizacija.

Ovaj projekt ne samo da će doprinijeti očuvanju i promociji kulturnog identiteta Perušića već će i potaknuti daljnji razvoj turizma, pružajući posjetiteljima jedinstvenu priliku za istraživanje bogate povijesti i kulture.

Gs Press