U dvorani Kulturno informativnog centra (KIC) u Gospiću danas je započela cjelodnevna radionica namijenjena potencijalnim prijaviteljima na Poziv Europske komisije za program Erasmus+ Sport. Radionicu su otvorili Milan Radošević, predsjednik Zajednice sportova Ličko-senjske županije, Ernest Petry, župan ličko-senjski, te Tomislav Družak, državni tajnik u Ministarstva turizma i sporta.

Nakon uvodnih riječi predsjednika Zajednice sportova, sudionicima se obratio državni tajnik Tomislav Družak koji je pozdravio sve nazočne u osobno ime te u ime ministrice turizma i sporta Nikoline Brnjac, također istaknuvši važnost ove radionice: „Za ovaj ciklus financija za Erasmus+ program predviđeno je oko 26 milijuna eura, od čega je samo za Erasmus+ Sport program u prošloj godini plasirano više od 50 milijuna eura. Ova radionica predstavlja prvu u nizu sličnih događaja diljem Republike Hrvatske.“ Po završetku svog izlaganja, Družak je svim sudionicima poželio uspješan rad.

Ličko-senjski župan Ernest Petry u svome govoru također je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom s Ministarstva turizma i sporta te je istaknuo visoku razinu partnerstva u području turizma i sporta. Također je zahvalio državnom tajniku Družaku na kontinuiranoj podršci u raznim projektima koje su aplicirani prema resornom ministarstvu. Župan Petry naglasio je da je Ličko-senjska županija nositelj brojnih projekata u suradnji s jedinicama lokalne samouprave te da Županija konstantno radi i predlaže projekte kojima će rehabilitirati i unaprijediti sportsku infrastrukturu na području cijele Ličko-senjske županije, naglasivši da je prošle godine završena izgradnja igrališta u Švici, trenutno završavamo školsko igralište u Sincu, a pripremamo i dokumentaciju za igralište u Senju i Brinju. U Gospiću se uređuje sportska infrastruktura, a imamo i druge projekte koji se odnose na resorno ministarstvo i sportske projekte”, rekao je Petry, zahvaljujući svim nazočnim sudionicima radionice odnosno konferencije te LIRA-i, zaželjevši im ugodan rad. Uz župana Petryja radionici je prisustvovala i zamjenica župana Jasna Orešković Brkljačić.

Ova radionica svakako predstavlja važan korak u promicanju sportskih aktivnosti i suradnje na lokalnoj razini te pruža priliku potencijalnim prijaviteljima da se upoznaju s mogućnostima i zahtjevima programa Erasmus + Sport. S obzirom na značajne financijske resurse koje Europska komisija ulaže u ovaj program, očekuje se da će radionica potaknuti lokalne dionike na aktivno sudjelovanje u programima europske suradnje u području sporta.

Radionica je u prvom dijelu predstavila osnove programa Erasmus+: Sport, uključujući ciljeve i strukturu programa, pregled EU odobrenih projekata u Hrvatskoj, EU politiku u području sporta, kako pronaći pozive i prijaviti se. Sudionici su potom upoznati s načinima predstavljanja projekta, mehanizmima sufinanciranja, radnim paketima i najčešćim pogreškama, te procesom evaluacije projektnih prijava.

U drugom, praktičnom dijelu radionice, sudionicima je detaljno objašnjeno kako ispuniti projektnu prijavu (dio B), uključujući i grupni rad na ispuni prijave.

Današnji događaj predstavlja značajan korak u promociji i poticanju sudjelovanja u programima koji podržavaju sport i tjelesnu aktivnost na lokalnoj i europskoj razini, pružajući dragocjene informacije i resurse za uspješnu prijavu na program Erasmus+ Sport.

Gs Press / LSŽ