GOSPIĆ – Nakon provedene ekshumacije i sahrane posmrtnih ostataka žrtava partizanskih i komunističkih zločina, danas su u Gospiću započeli radovi na privremenoj sanaciji ceste na lokalitetu kod gospićkog groblja, a sve kako bi se građanima omogućio pristup groblju.

Izvođač predmetnih radova na privremenoj sanaciji ceste su Lika ceste, d.o.o., a iste su danas obišli i ličko-senjski župan te direktor Lika cesta Joso Vrkljan.

Podsjetimo, ispred gospićkog groblja odnosno ispod prometnice, tijekom ekshumacije koju je provodilo Ministarstvo hrvatskih branitelja u suradnji s Ličko-senjskom županijom i Gradom Gospićem, pronađeni su posmrtni ostatci nasilno ubijene 253 žrtve Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.

Antropološkom obradom utvrđeno je da se radilo o posmrtnim ostacima 249 muške i 4 ženske osobe u dobi od 20 do 50 godina, dok su kod gotovo polovice žrtava utvrđene strijelne ili traumatske ozljede lubanje te prijelomi kostiju, što ukazuje na nasilnu smrt.
Žrtve su ubijene od strane partizana i tzv. komunističkih osloboditelja u razdoblju od travnja do kasne jeseni 1945. godine.

Župan Petry je i ovom prigodom naglasio da se u nadolazećem razdoblju treba trajno obilježiti mjesto stradavanja žrtava na način da se na tom lokalitetu izgradi dostojanstveno spomen područje, kao znak sjete na stradale žrtve.

Gs Press