FRANCUSKI predsjednik razgovarao je danas sat i pol s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i zatražio od njega da odmah prekine napade na civile i da se osiguraju cestovni putevi u Ukrajini, a on mu je “potvrdio svoju volju da se na to obveže”, objavila je Elizejska palača.

Emmanuel Macron razgovarao je također s ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim “nekoliko puta zadnjih sati”, dodaje se u priopćenju Macronova ureda.

Ruski predsjednik je iznio uvjete za okončanje rata: priznanje ruskog suvereniteta nad Krimom, demilitarizacija i denacifikacija ukrajinske države i osiguranje neutralnog statusa Ukrajine. “Rješenje za Ukrajinu je moguće samo ako se uzme u obzir interes Rusije”, rekao je Putin Macronu.

Pregovori Rusije i Ukrajine počeli su danas u Gomeljskoj oblasti, potvrdilo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova. Pregovori su završeni u poslijepodnevnim satima i dogovoreno je da će se održati i druga runda.

Rusija izbačena sa Svjetskog prvenstva

RUSKA invazija na Ukrajinu ušla je u peti dan. Noć je bila relativno mirna, no pred jutro je Ukrajina objavila kako je ruska raketa pogodila stambenu zgradu u Černihivu, gradu 150 kilometara sjeverno od Kijeva, a javila je i o eksplozijama u Kijevu i Harkivu.

U jutarnjim satima po lokalnom vremenu trebali bi započeti pregovori Rusa i Ukrajinaca na ukrajinsko-bjeloruskoj granici, u blizini rijeke Pripjat.

Ključni događaji danas:

  • Ukrajina je zatražila hitno primanje u EU po posebnoj proceduri
  • Rusija je tijekom noći napala grad Černihiv na sjeveru zemlje i projektilom pogodila stambenu zgradu, pri čemu je izbio požar u kojem je ozlijeđena žena, priopćile su ukrajinske vlasti
  • U Kijevu i Harkivu su se nešto iza 4 sata čule eksplozije, objavila je Ukrajina
  • Ruski rubalj pao je rekordno nisko, a ruska središnja banka podigla je ključne kamatne stope za više od dvostruko
  • Europska unija poduzela je korak bez presedana i šalje oružje Ukrajini
  • HNB je uveo dvodnevni moratorij Sberbanku, zbog kojeg građani mogu dići najviše 7280 dnevno, a ECB je objavio da će Sberbank u Europi i u Hrvatskoj vjerojatno propasti
  • U tijeku su pregovori Rusije i Ukrajine. Ukrajinci javljaju da Rusi za to vrijeme žestoko bombardiraju Harkiv

Gs Press / index.hr