Posvuda u Hrvatskoj s jučerašnjim danom završena su pokladna događanja, tako i u Donjem Kosinju. Ipak, poklade ondje ne završavaju samo tako. Kada dođe taj dugo čekani utorak, Donjim Kosinjom zavladaju “ Dedi”  koji zvonjavom potjeraju svo zlo koje je mještane snašlo u prethodnoj godini. Okupe oni tada sav muški svijet iz sela, predvodi ih kapetan a uz njih obavezno idu frajle koje su pripadnice nježnijeg spola. Uz pjesmu i galamu obilaze kuće a domaćini ih s nestrpljenjem očekuju.

Jučer su “Dedi”, zajedno s brojnim mještanima i gostima presudili mesopustu “Mrkom” jer je optužen za sve zlo koje ih je snašlo u prošloj godni. Kada je pravda zadovoljena, usljedila je pjesma i druženje do dugo u noć. Pokladnoj udruzi “Dedi” pridružili su se dragi gosti HKUD – a Široka Kula i HKUD –a Lika Lički Osik.

Pokladna udruga „Dedi” Donji Kosinj djeluje od 2005. godine, a prema riječima njezinog predsjednika, na taj način žele održati živim običaj star preko 150 godina. U današnje vrijeme postaje sve teže okupiti ljude, tako da je svaki uspjeh i nastojanje u čuvanju starih običaja, vrijedan svake hvale!

Gs Press / TZO Perušić