Reporter Dnevnika Nove TV Hrvoje Krešić predstavio je rezultate istraživanja Crobarometar za siječanj.

Prema istraživanju Crobarometar, HDZ je i dalje uvjerljivo na prvom mjestu s podrškom 29 posto ispitanika, što je blagi rast u odnosu na prethodni mjesec. Daleko iza je SDP, koji je također u pozitivnom trendu sa 13,5 posto podrške.

Izrazito je gusta utrka za treće mjesto – trenutačno ga drži Domovinski pokret sa 7,6 posto podrške, ali i negativnim trendom u odnosu na prethodni mjesec. Možemo i Most dijeli jedna decimala i kreću se oko 6,7, odnosno 6,6 posto podrške.

Sve ostale stranke ne da ne prolaze prag od pet posto, nego im podrška ostaje ispod tri posto ispitanika. Neodlučnih ispitanika koji planiraju na izbore i dalje ima u nevjerojatno visokom broju – više od 18 posto.

Inače, na izbore bi u ovom trenutku vjerojatno ili sigurno izašlo 68 posto ispitanika, negativan odgovor daje 27 posto, a ne zna njih pet posto.

Dojam o smjeru kojem ide Hrvatska

Opći dojam o smjeru u kojem ide Republika Hrvatska i dalje je mahom negativan, gotovo 70 posto ispitanih tako misli. Da Hrvatska ide u dobrom smjeru, kaže 21 posto ispitanih, a ne zna čak 10 posto. I podrška svemu što radi Vlada nije visoka, dapače: 65 posto ispitanih ne podržava Vladu u njezinim naporima, 26 posto podržava. I ovdje visok postotak onih koji nemaju stav – devet posto.

Najviše ispitanih pozitivno reagira na predsjednika Milanovića, njih 48 posto. Drugi je Božo Petrov, njega kao pozitivca vidi 38 posto ispitanih. Slijedi Ivan Penava s 33, a Dalija Orešković i Andrej Plenković dijele zajedničku poziciju sa 32 posto pozitivnog doživljaja.

Na vrhu liste negativaca je i ovog mjeseca Milorad Pupovac, a na drugom mjestu Andrej Plenković koji kod čak 60 posto ispitanih izaziva negativne asocijacije. Treći je Gordan Jandroković, i to za dlaku ispred Zlatka Hasanbegovića i Hrvoja Zekanovića: Jandroković negativno djeluje na 55, a Hasanbegović i Zekanović na 54 posto ispitanih.

Usporedimo li negativni i pozitivni omjer, u plusu je samo Zoran Milanović, i to za četiri postotna boda. Božo Petrov je u laganom minusu od tri postotna boda. Malo više ispod nule je Karolina Vidović Krišto, a krug političara s jednoznamenkastim neto omjerom završava Dalija Orešković.

Istraživanje za Crobarometar provedeno između 1. i 20. siječnja na uzorku od 995 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3 posto, a za rejtinge stranaka +/- 3,6 posto.

Gs Press / dnevnik.hr