VELIKA BRITANIJA prva je zemlja na svijetu koja je odobrila cjepivo protiv koronavirusa proizvođača Pfizer/BioNTech.

Britanski regulator, MHRA, kaže da je cjepivo, za koje se procjenjuje da je učinkovito do 95 posto, sigurno za upotrebu, javlja BBC.

Cijepljenje bi moglo početi već za nekoliko dana za ljude iz visoko prioritetnih skupina.

Velika Britanija je već naručila 40 milijuna doza, što je dovoljno za cijepljenje 20 milijuna ljudi, s po dvije injekcije.

Uskoro bi trebalo biti dostupno oko 10 milijuna doza, a prve doze stižu u Veliku Britaniju idućih dana.

To je cjepivo koje je najbrže ikad došlo u upotrebu. Potrebno je bilo samo 10 mjeseci za proces koji obično traje gotovo desetljeće.

Hrvatska će u prosincu dobiti 125.000 doza cjepiva, najavio je Pfizer.

Voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Bernard Kaić za Index je rekao da postoje planovi količina cjepiva koje bi Hrvatska trebala dobivati po kvartalima.

Upravo je za Pfizerovo cjepivo najsigurnije da će u Hrvatsku stići u prosincu jer, iako je sličan dogovor sklopljen i s Modernom, oni nisu dali potvrdu napismeno.

“Pfizer je najavio da će Hrvatska u prosincu dobiti 125.000 doza cjepiva, a Moderna sličnu količinu. No od Moderne za sada ne postoji potvrda napismeno. Budući da će se davati po dvije doze, ta prva isporuka koja je najavljena za prosinac trebala bi biti dovoljna za cijepljenje 125.000 ljudi. Međutim, u ovom trenutku još nismo sigurni hoće li doista isporuke biti u prosincu”, pojasnio je jučer za Index Kaić.

“Hrvatska je od svake od tih kompanija naručila po milijun doza. Od AstraZenece naručili smo 2,7 milijuna, a od Johnsona&Johnsona još 900.000. Ukupno smo naručili 5.600.000 doza, što bi trebalo biti dovoljno za 2,8 milijuna stanovnika”, rekao je epidemiolog Kaić.

Gs Press / index.hr