Prva trojica pacijenata u KBC-u Rijeka primila novi lijek protiv koronavirusa

0

Radi se o dvojici 69-godišnjaka od kojih jedan ima transplantirano srce, a drugi je na listi čekanja za bubreg. Treći je 20-godišnji mladić s presađenim bubregom.

Trojica imunokompromitiranih bolesnika zaraženih COVID-19 prvi su kod kojih je u Kliničkom bolničkom centru Rijeka primijenjen novi lijek protiv koronavirusa koji je prošlog tjedna stigao u Hrvatsku.

Radi se o dvojici 69-godišnjaka od kojih jedan ima transplantirano srce, a drugi se liječi uz pomoć hemodijalize i nalazi na listi čekanja za transplantaciju bubrega, dok je treći 20-godišnji mladić s presađenim bubregom. Bolesnici su dobili Rocheov lijek Ronapreve kojeg je proteklog tjedna u Hrvatsku stiglo 1.800 doza, a daje se pacijentima s blažom ili srednjom kliničkom slikom koji se zbog svojih primarnih bolesti nalaze u opasnosti od razvoja težeg oblika bolesti.

– U utorak smo lijek primijenili kod dvojice bolesnika, a danas još kod jednog, potvrdio je prof. dr. Ivan Bubić, nefrolog i koordinator COVID 2 jedinice u riječkom KBC-u.

Prema njegovim riječima, svi su pacijenti bili cijepljeni protiv koronavirusa, no s obzirom na njihov stupanj imunokompromitiranosti i terapije protiv odbacivanja organa koju uzimaju, poznato je da cjepivo kod takvih slučajeva pruža nešto slabiju zaštitu od zaraze.

Preduvjeti za primjenu

– Pacijenti imaju blagu kliničku sliku i to je jedan od preduvjeta za primjenu ovog lijeka. Osim blage do srednje kliničke slike, preduvjet je da se ne nalaze na liječenju uz pomoć kisika. No, s obzirom na to da uzimaju terapiju protiv odbacivanja organa, dijagnoza COVID-19 kod njih povećava mogućnost komplikacija. Inače, radi se o lijeku koji sadrži dvije vrste protutijela od kojih se svako daje u dozama od po 600 miligrama putem infuzije. Primjena lijeka traje oko pola sata, a naši će pacijenti još neko vrijeme ostati na COVID-odjelu, no očekujemo da će se dobro oporaviti. Monokolonska protutijela i inače primjenjujemo kod nekih bolesti, no ovaj put je to specifično jer dosad ih nismo primjenjivali kod COVID-19 i upravo su zbog toga pacijenti zadržani u bolnici, dodaje Bubić.

Doze novog lijeka u riječku bolnicu pristigle su u utorak u 11 sati, a već u 15 sati istog dana lijek je primijenjen kod prvog imunokompromitiranog pacijenata s dijagnozom COVID-19.

– Moram reći da, kad smo u utorak dobili bolesnika oboljelog od COVID-19 s transplantiranim srcem, koji se kod nas u pravilu ne liječe jer mi ni ne obavljamo transplantacije srca, mojoj sreći nije bilo kraja kad sam doznao da imamo lijek na raspolaganju za njega. Nakon gotovo dvije godine borbe s koronavirusom, napokon imamo nešto što možemo dati oboljelima od COVID-19, a da znamo da im može pomoći u oporavku, rekao je Bubić koji je istaknuo suradnju s riječkom Klinikom za infektivne bolesti i predstojnicom doc. dr. Irenom Slavuljicom koja pojašnjava da se novi lijek protiv COVID-19 temelji na dva monoklonska protutijela, kasirivimabu i idemivabu, koji neutraliziraju SARS-CoV-2 virus sprečavajući ga da uđe u stanice.

– Ovaj lijek se primjenjuje kod blažih kliničkih slika i na samom početku bolesti kod bolesnika koji se ne nalaze na terapiji kisikom, ali imaju čimbenike rizika za razvoj težih oblika bolesti. Zasad se prvi pacijenti koji su ga primili nalaze u bolnici, no namijenjen je liječenju u dnevnoj bolnici. Osim bolesnika s transplantiranim organima, kandidati za primanje ovog lijeka su, primjerice, osobe starije od 65 godina, osobe s kroničnom bubrežnom bolesti, arterijskom hipertenzijom, dijabetesom ili pretilošću gdje je indeks tjelesne mase veći od 35. No, svakako treba naglasiti da ova protutijela nisu i ne mogu biti zamjena za cijepljenje i iznimno je važno da se naši građani cijepe protiv koronavirusa, a oni koji su se već cijepili da se cijepe i trećom dozom, ističe Slavuljica.

Gs Press / Novi list / Barbara Čalušić