Emisija Provjereno Nove TV večeras je izvještavala o teroru obitelji Amić.

-Zbog njih strahuju ne samo mještani, strahuje i načelnik Udbine čiju obitelj čuva policija. I svi upiru prstom u obitelj koja je za svoje OPG-ove u Lici u posljednjih nekoliko godina dobila više od deset milijuna kuna potpora. Ličani tvrde – živimo u teroru. Ali državu, kažu – nimalo nije briga, donosi Provjereno.

”Nismo mi zločinci! Provjerite, vi ste Provjereno”, govori u Perušiću obitelj Amić. Ista ona koja se danima povlači po medijima zbog niza nedjela. Pedeset kilometara dalje je selo je Krbava u kojoj živi svega 35 ljudi. Nemir u ljudima stanuje godinama.

”On kaže da je on vlast. Je*em mu sunce njegovo”, kazao je jedan čovjek dok je grcao u suzama.

Kroz suze se Juraj Jelinić prisjeća 2012. susreta s obitelji Amić. Kaže, kosio je travu kad ga je zadesila teška sudbina. Pokazao nam je fotografiju sebe s masnicom.

”Njih pet me tuklo, a ne jedan. Ja sam se skrivao pod traktorom. Čovjek kad dobije po glavi… tog čovjeka više nema”, ističe Jelinić.

Dan poslije, pretukli su mu i sinove i nevjeste. ”Često sam zvao policiju. I onda me jedan dan Darko Amić Dragi zvao ‘što ja imam protiv njega, zašto idem u Općinu, zašto zovem policiju’ i ako nastavim tako da će mi sjeći ruke”, prepričava Zdravko Čorak koji ističe da im ”ne može nitko ništa”.

Teror Amića, kažu mještani, nastavio se sve ove godine. Kulminiralo je prije desetak dana. Amići su ubojstvom prijetili načelniku Udbine Josipu Seučeku. Sjeme sukoba bio je njegov odlazak na teren s policijom i veterinarskim inspektorima, izvijestila je reporterka Sanja Jurišić. ”Nije mi svejedno, a znate kakvi su, kakva im je prošlost”, rekao je načelnik.

Načelnika i obitelj čuva policija. Braća Bajo i Darko su iza rešetaka. Uhićeni su prošloga tjedna. Otac Darko, nakon što je deset dana proveo u bijegu, početkom ovoga tjedna sam je došao u zatvor. Svi su u tridesetodnevnom istražnom zatvoru. Sudac je medijima rekao i da se “protiv trojice vodi bezbroj prekršajnih postupaka”.

Načelniku Seučeku Amići su prijetili u kafiću u središtu Udbine. Kaže da ”u životu nije osjetio strah za sebe i svoju obitelj” te da planira ostati u Udbini nakon što je prodao kuću u Zagrebu.

Policiji ih je prijavio jer, dodaje, samo želi da prestane njihova strahovlada, koja traje gotovo 14 godina. Kako kaže, teror traje gotovo 14 godina. U posljednje četiri godine lička policija evidentirala je 15 naleta automobila na konje.

Sredinom siječnja u Jošanima je stradao konj kojega je udario kombi Hrvatskih šuma. Na sreću, bez ljudskih žrtava. Deset dana poslije, u sudaru s konjem vozač automobila je lakše ozlijeđen. Očevidom je utvrđeno, pomoću markice, tko su vlasnice konja. Jedna je kažnjena s 1300 kuna, a druga, s obzirom na to da nije bio prvi put da njezini konji izlijeću na cestu, zaradila je kaznenu prijavu zbog ugrožavanja prometa.

Na računu deset milijuna kuna

Vlasnice Ljubica i Ana dijele isto prezime: Amić. I bliske su rođakinje. Od 2015. godine, potvrđeno nam je iz Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, na račun Amićevih, sjelo je više od deset milijuna kuna! Po odgovore smo otišli u Perušić pred kuću obitelji Amić.

”Nevine stavljaju u pritvor, nevine ljude”, rekla je jedna od kćeri. Potom pred nas izlazi i glava obitelji – djed Pavo Amić Baja. No, glavnu riječ preuzima Nada, supruga i majka uhićenih za prijetnju smrću načelniku.

”Stari ne može razgovarati, ja ću. Mi smo surađivali s njim jako dobro”, rekla je Nada Amić koja nije dozvolila Pavi da govori, već ga je tjerala.

Kaže da ne drži stoku na tuđoj zemlji i da bi se moglo prevariti jednu godinu, ali ne deset. Na upit reporterke Sanje Jurišić kako komentira navode muškaraca da su ih pretukli, odgovara: ”Gospođo draga, to je samo ljubomora”. Kaže da su ljubomorni i na njihov novac.

Mještani i pojedini mediji izvještavaju da je uspon Amića krenuo poslije Oluje kada je Likom lutalo na tisuće napuštenih grla stoke. Bajo je prijateljevao s političko-policijskim krugovima 90-ih, a preprodajom stoke zaradio je milijune.

Kaže, oni nisu nikoga tukli zbog zemlje. ”Nismo mi zločinci! Mi smo normalni ljudi, Hrvati, mi smo radnici. Imam sina, njih je dvadeset i troje u kući”, rekao je Pavo. Neprijateljem zovu i načelnika Perušića Ivicu Turića zvanog Bećar. Načelnik je lani Amiće prozvao zbog stoke koja luta Perušićem. Iz Općine kažu: Lokalna politika, bez pomoći državne, je nemoćna.

No, rat načelnika s Amićima završio je prijavom DORH-u. Po njegovim riječima – Amići su ”složili” priču u svoju korist, a na svakom ročištu sve je više i više svjedoka.

Amići imaju na desetke prijava. No, i dalje obiteljski drže prvo mjesto u primanju poticaja u 2020. godini. Veterinarska inspekcija posjetila ih je četiri puta. O svemu su, kažu, obavijestili Agenciju iz čije im blagajne stižu poticaji. Plaćaju Amići i kazne i dobre odvjetnike. Kazneni predmeti završavaju uvjetnim kaznama, radom za opće dobro, zastarama.

Raširili su se Amići na više od 900 hektara ličke zemlje. Zauzeli Krbavsko polje. Za više od 70 posto zemlje nemaju ugovore s vlasnicima. Najgore od svega, to im je omogućio sustav. A oni su samo bili sretni i spretni da državnu blagajnu učine svojom samoposlugom. Sve uz poticaje. A država? Ministri godinama sliježu ramenima.

Prilog o Amićima pogledajte na portalu Nove TV.

Gs Press / NOVA TV/Provjereno