Protivnicima covid-potvrda uskoro više neće biti nimalo lako: Pogledajte kakve paprene kazne stižu

0

Stožer civilne zaštite u petak će predstaviti nove izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti koje će donijeti novčana kažnjavanja odgovornih osoba koje ne primjenjuju odredbe o covid-potvrdama, doznaje Jutarnji list.

To znači kako će se gradonačelnika Sinja Miru Bulja, koji se protivi uvođenju covid-potvrda, moći novčano kazniti, ali i druge dužnosnike, poput predsjednika Republike, kao i sve druge odgovorne osobe jer ne poštuju odluku Stožera o uvođenju covid-potvrda u javni i državni sektori. Prema sadašnjem Zakonu iznosi se kreću od minimalno 3000 do 10.000 kuna.

Kazne od 30.000 do 80.000 kuna

Među sigurnosne mjere prije godinu dana je dodana i ona o obvezi pravilnog nošenja maske za lice ili medicinske maske, o zabrani ili ograničenju održavanja javnih događanja i/ili okupljanja, te o zabrani ili ograničenju održavanja privatnih okupljanja, ali i sve odluke koje Stožer donese tim se izmjenama smatraju sigurnosnim mjerama iz ovog Zakona.

Kaznom od 30.000 do 80.000 kuna sada se može kazniti pravna osoba za kršenje odluka Stožera, odnosno ako ne primjenjuje opće mjere za suzbijanje zaraze koje donosi Stožer, a fizička osoba i odgovorna osoba u pravnoj osobi kaznom od 3000 do 8000 kuna.

Za nepravilno nošenje maske kazna od 500 kuna

Kaznom od 30.000 do 40.000 kuna može se kazniti za prekršaj pravna osoba ako ne poštuje zabranu ili ograničenje održavanja javnih i privatnih događanja i okupljanja, a odgovorna osoba u pravnoj osobi, kao i fizička osoba obrtnik te fizička osoba koja obavlja drugu samostalnu djelatnost od 5000 do 10.000 kuna za kršenje zabrana o okupljanjima.

Novčanom kaznom u iznosu od 500 kuna kažnjava se fizička osoba ako se ne pridržava obveze pravilnog nošenja maske, a od 5000 do 10.000 kuna fizička osoba, vlasnik privatnog prostora ako organizira ili dopusti održavanje privatnog okupljanja protivno zabranama ili ograničenjima.

Izvanredni otkaz na poslu?

Uprava za odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti poslala je na adrese svih ravnatelja škola prijedlog mogućih koraka u slučajevima kršenja odluka o covid-potvrdama.

Prijedlog je da prvo idu dva upozorenja, a ako se nakon sedam dana ogluše na to, ide postupak o izvanrednom otkazu.

Gs Press / net.hr