Proslava Uznesenja Blažene Djevice Marije, poznatija kao Velika Gospa, započela je svečano u Oštarijama. Misom uočnicom obilježen je početak ovog značajnog crkvenog događaja.

U 18 sati, svećenici su ispred svetišta ispovijedali hodočasnike koji su stigli iz različitih dijelova zemlje. Procesija je krenula u 20 sati iz svetišta prema vatrogasnom domu gdje je biskup Zdenko Križić blagoslovio sliku Majke Božje od čudesa. Vatrogasci su bili zaduženi za nošenje slike sve do mjesta gdje je pripremljen oltar.

Sv. misu predvodio je gospićko-senjski biskup Križić uz koncelebraciju domaćeg župnika Marija Vazgeča, profesora Ivana Stošića i svećenika Ogulinskog dekanata. Na misi su se istaknule mnoge poznate osobe, među kojima su županica Karlovačke županije Martina Furdek-Hajdin i načelnik Općine Josipdol Dragan Rudančić.

Asistenciju tijekom mise pružio je bogoslov Marko Butković, dok je glazbenu notu dao župni zbor pod vodstvom Franje Puškarića.

U središtu propovijedi, biskup Križić naglasio je važnost Uznesenja Majke Božje u hrvatskom narodu. Istaknuo je duboko značenje vjere i povezanost vjernika s Majkom Marijom, citirajući pjesnika Đuru Sudetu i njegovu povezanost s Marijom unatoč osobnoj patnji. Također je spomenuo sveticu Malu Tereziju, njezino trpljenje i posvetnu snagu njezina života.

Završne riječi propovijedi bile su inspirativne: “Blažena Djevica Marija je rasla u vjeri… Ona nas savršeno razumije u našim patnjama. Zato i nama Bog poručuje: Ne bojte se uzeti k sebi Mariju…”

U ovim svečanim trenucima, vjernici su dobili poruku nade, vjere i ljubavi kroz blagoslov Velike Gospe.

Gs Press