U maloj dvorani Gackog pučkog otvorenog učilišta Otočac jučer je povodom Svjetskog dana voda održana promocija fotomonografije “Gacka – čovjek i rijeka” autora Krunoslava Raca. Rac je poznati hrvatski fotograf divljih životinja, autor, pisac i zaljubljenik u Velebit koji je radio za časopis National Geographic Hrvatska. Fotomonografija je posvećena regiji Gacka i njenim bogatstvima.

Promocija je započela uz gitaru i pjesmu „Gacka bistra vodo ledena“ u izvedbi Zvonimira Tonkovića, dok je Ruža Orešković bila moderator promocije. Direktorica Turističke zajednice Grada Otočca, Viktorija Rogić, istaknula je turističku vrijednost rijeke Gacke i njenu važnost u životu stanovnika regije Gacka. Alan Čaplar, hrvatski planinarski publicist, urednik, vodič i instruktor, te glavni tajnik Hrvatskog planinarskog saveza, govorio je o posebnoj vrijednosti knjige.

Autor Krunoslav Rac obratio se okupljenima te kroz svoje fotografije ispričao kako i zašto je nastala fotomonografija. Knjiga je podijeljena u tri cjeline: prvi dio predstavlja bogatu povijest Gacke, drugi dio odnosi se na čovjeka koji živi u Gackoj dolini, dok je treći dio posvećen bogatstvu prirode rijeke Gacke, doline i okolnih šumovitih brda. Fotomonografija predstavlja autentično svjedočanstvo o vremenu i prostoru te kroz fotografiju i tekst prikazuje regiju Gacku u svoj njenoj živopisnoj raskoši.

Gs Press