U organizaciji Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, kao i Upravljačkog tijela Programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2021.-2027.“, održana je promocija novog Programa ESF+.

U Kulturno informativnom centru Gospić okupljene je najprije pozdravila zamjenica gradonačelnika Grada Gospića Kristina Prša i rekla kako je odobrenje sredstava za provedbu ovoga programa svakako jednim dijelom pomažu i građanima Gospića.

Moram sa zadovoljstvom  istaknuti da je Grad Gospić u prošlom programskom razdoblju povukao znatna sredstva iz Europskog socijalnog fonda, pri čemu je uspješno proveo 18 projekata ukupne vrijednosti 2,5 milijuna eura. Svi provedeni projekti rezultirali su poboljšanjem socijalnih pokazatelja kao npr. projekt “Zaželi“ u kojem su zaposlene žene, osiguravanju pomoćnika u nastavi za djecu u poteškoćama u razvoju u naše tri osnovne škole ili edukaciji nezaposlenih osoba s ciljem stjecanja novih radnih vještina.

Novo razdoblje nudi nove šanse za realizaciju gradskih projekata, a mi ćemo kao i do sada pratiti Natječaje, prijavljivati se na sve Javne pozive u kojima smo prihvatljivi prijavitelj i iskreno vjerujem da će provedba programa ESF+ doprijenti uravnoteženom razvoju svih hrvatskih gradova, kazala je Kristina Prša.

Župan ličko-senjski Ernest Petry nije dvojio kako sve jedinice lokalne samouprave trebaju kroz projekte konzumirati što više sredstava koja će im biti na raspolaganju.

Mi smo kao županija osnivači 17 školskih ustanova, od čega 12 osnovnih škola i pet srednjih. Tako da sam uvjeren da ćemo kroz odličnu suradnju i uz pomoć naše Razvojne agencije nastojati konzumirati što veći broj sredstava iz ovog programa.

Ličko-senjska županije je prostorno najveća u RH, ali sa najmanje stanovnika. Radimo na brojnim projektima, a svako stecanje  socijalnih  srestava iz EU-fondova dobro je došlo. Tim prije što je  oko 30 posto naših stanovnika starije od 60 godina. Kroz sve započete i planirane projekte naša je osnovna zadaća zadržati i privući mlade ljude .

Danas smo u suradnji s UNICEF-om u Općoj bolnici Gospić, kojoj je također osnivač Ličko-senjska županija, otvorili jedan novi sadržaj namijenjen djeci. Zahvaljujem se g. Vidišu na dosadašnjoj suradnji , a uz to moram napomenuti da sa svim Ministarstvima imamo izvrsnu suradnju, naglasio je župan Ernest Petry.

Državni tajnik Ivan Vidiš istaknuo je kako je cilj promocije  predstaviti mogućnosti koje su na raspolaganju iz Europskog socijalnog fonda plus (ESF+) za novo sedmogodišnje programsko razdoblje.

Svima nam je stalo da odličnu suradnju proširimo diljem RH. Ovo je prekrasna županija i ima ogromni potencijal. Ja sam siguran da ćemo unatoč lošim demografskim brojkama uspjeti poboljštati ovdašnju demografsku sliku. Zato smo ovdje, zato najavljujemo nove projekte i načine da bi se negativni trendovi zaustavili. Program ESF+ glavni je instrument Europske unije za ulaganje u četiri ključna područja: ulaganje u zapošljavanje i povećanje razine vještina, socijalna politika, obrazovanje i cjeloživotno učenje te ulaganje u zdravstvenu i dugotrajnu skrb. Ovo je samo jedan alat kojim ćemo pospješiti našu socijalnu politiku, istaknuo je Ivan Vidiš, državni tajnik Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Gs Press