Članovi Izvršnog odbora sastali su se u dopodnevnim satima u dvorani za sastanke Ličko-senjske županije, a nakon toga su dali izjave za medije. Nakon zaključenja sjednice izjave novinarima dali su predsjednik Hrvatske zajednice županija Danijel Marušić, ministar Šime Erlić iz Ministarstva  Regionalnog razvoja i fondova EU  i župan ličko-senjski Ernest Petry. Predsjednik  Danijel Marušić  vrlo je zadovoljan dosezima 65. sjednice  sjednice.

Mi smo i ovoga na rasporedu imali vrlo aktualne teme poput povećanja sredstava za decentralizirane funkcije, zatim temu statusa regionalnih koordinatora, a govorilo se o nastavku sporazuma o preuzetim poslovima državne uprave. Na prijedlog Istarske županije imali smo vrlo zanimljivu temu pod naslovom „Kuda ide hrvatski turizam“, imali smo i obilje tema značajnih za funkcioniranje svih naših županija. 

Hrvatska zajednica županija funkcionira na načelu ravnopravnosti  i poštovanja, mi smo partneri s Vladom RH. Sve eventualne nedoumice i probleme mi nastojimo riješiti upravo na ovakvim sastancima. Zahvaljujem ministru Šimi Erliću i svim njegovim suradnicima koji su danas bili s nama, a posebna zahvala na domaćinstvu i prijemu našem kolegi Petryju, zaključio je predsjednik Izvršnog odbora Danijel Marušić. 

U svojem izlaganju je ministar Erlić izrazio je zadovoljstvo što se danas raspravljalo o brojnim vitalnim temama važnim za rad svih Županija.

Kako je pred nama nikada veća mogućnost dostupnosti europskih sredstava mi smo puno razgovarali o operativnim pitanjima koja nam pri tome trebaju pomoći o što većem povlačenju tih sredstava. Izašli smo s mnogim konkretnim zaključicima za koje vjerujem se na kraju naći u jednom zakonodavnom okviru vezanom uz regionalni razvoj. 

Istaknuo bih da smo posebnu brigu  vodili o područjima od posebne državne skrbi i potpomognutim brdsko-planinskim područjima. Vjerujem da ćemo ta područja dalje podupirati i sve izdašnije. Mi smo kroz naše nacionalne programe od 2014. godine naovamo  u ta područja uložili preko 170 milijuna eura kroz naše nacionalne programe. Ta sredstva uspješno rješavaju   brojne projekte, kako  Like tako i u ostalim područjima. Danas bih želio najaviti novi program za Liku vrijedan 4 milijuna eura. Znate da smo već prokrenuli projekt Dalnatinske Zagore, Gorskog Kotara, Slavonije i Srijema, kao i Sisačko-moslavačke županije  putem sredstava Ministarstva regionalnog razvoja. Sada planiramo pomoći Lici i pokrenuti projekte koji će se ovdje realizirati.

Vrijedi istaknuti kako je važno ubrzati i olakšati posao onima koji provode poslove vezane uz EU fondove jer je to važna komponenta Općinama, Gradovima i Županijama i na taj način ćemo ubrzati uspješniju potrošnju tih sredstava. Želimo da se ta sredstva brže potroše jer se nalazimo u završnoj godini apsorbacije EU-sredstava, ističe ministar Šime Erlić.

Župan Ernest Petry se još jednom zahvalio svim kolegama na sudjelovanju na ovoj sjednici.

S nama su bili i predstavnici triju Ministarstava: Ministarstvo razvoja i fondova EU, Ministarstvo financija i Ministarstvo pravosuđa i uprave. Kako su već rekli moji kolege danas su  se čuli brojni konstruktivni prijedlozi kako bi se zakonska regulativa što bolje prilagodila nadolazećem razdoblju  jer nam je svima interes povući što više sredstava iz EU fondova, a sve to u suradnji s resornim Ministarstvima Vlade RH. Pri tome svakako treba raditi i na educiranju ljudi koji pripremaju te projekte. S nama je danas i ministar Šime Erlić koji zajedno s nama radi na novom projektu Lika. Na taj način ćemo uspjeti zahvatiti cijelu Liku, kao i dijelove Zadarske i Karlovačke županije, istaknuo je župan Petry.

Nakon toga je upriličeno  polaganje vijenaca i paljenje svijeća na spomen obilježje  za poginule hrvatske branitelje  u centru Gospića. Sudionici sjednice Izvršnog odbora  obišli su  danas i spomen kuću dr. Ante Starčevića u Velikom Žitniku i  Memorijalni centar Nikole Tesle u Smiljanu.

Gs Press