Svi oni koji su se nadali lijepo vremenu u petak, mogli bi se razočarati.

– U unutrašnjosti će biti umjereno i pretežno oblačno, mjestimice s kišom, na istoku i pljuskovima s grmljavinom, pri čemu oborina lokalno može biti obilna. Poslijepodne djelomično smanjenje naoblake, no i dalje uz pljuskove uglavnom na istoku i u gorju. Na Jadranu u prvom dijelu dana promjenjivo, tek rijetko uz poneki pljusak, a zatim sunčanije. Puhat će umjeren, na udare jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, a na Jadranu umjeren do jak sjeverni vjetar i bura, podno Velebita i olujna. Najviša temperatura uglavnom od 21 do 26 °C, u gorju niža – navodi Državni hidrometerološki zavod u svojoj prognozi za petak. Foto: DHMZ


DHMZ je proglasio crveni meteoalarm za područje Velebitskog kanala zbog vrlo jake, mjestimice olujne bure, a najjači udari vjetra bi mogli biti 40-70 čvorova (75-130 km/h). Napominjemo, crveni meteoalarm označava vrlo opasno vrijeme.

– Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu – ističu iz DHMZ-a.

Za područje Kvarnera i Kvarnerića proglašen je narančast meteoalarm koji označuju opasno vrijeme, dok je za područje zapadne Istre, sjeverne, zapadne i južne Dalmacije proglašeno žut meteoalarm.

Stanje u prometu

HAK javlja da je zbog jakog vjetra Paški je most zatvoren za sav promet.

Promet je dopušten samo za osobna vozila na: autocesti A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Sveti Rok i Maslenica (obilazak za ostala vozila je državnom cestom DC27 preko Gračaca), autocesti A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica (obilazak za ostala vozila je državnom cestom DC3 preko Gornjeg Jelenja, dionici Jadranske magistrale (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene; DC54 Maslenica-Zaton Obrovački.

Na državnoj cesti od čvora do mjesta Križišće (DC99), lokalnoj cesti Kraljevica-Križišće i na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Senja zabrana je prometa za autobuse na kat, navodi HAK.

Gs Press / vecernji.hr

Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/vijesti/proglasen-crveni-meteoalarm-zbog-vjetra-dhmz-upozorava-budite-svjesni-opasnosti-1593526?fbclid=IwAR3x50mHSSQGo1GjluTxw9lsAEr8Iqn1pB224058V1fYWXTnoWfmnlv4fJA – www.vecernji.hr