Pod nazivom „Od ideje do zalogaja“ Gospić je bio domaćin dvodnevne kulinarske radionice tijekom koje će se u praksi očitovati kako se povezuju  istarske i ličke delicije. U Strukovnoj školi Gospić je u kabinetu za kuhanje održana edukacija  na  kojoj su nazočili ličko-senjski župan Ernest Petry, zamjenica gradonačelnik Grada Gospića Kristina Prša, direktor Turističke zajednice Ličko-senjske županije Ivan Radošević, a u ime organizatora ravnateljica Strukovne škole Gospić Barbara Tomljenović Jurković i direktorica Turističke zajednice grada Gospića Maja Strilić.

U uvodnom dijelu predstavljeno je  predjelo gnudi načinjeno od ličke skute s crnim tufima koje su  predstavili  exquisite master chef Ivica Katić i exquisite chef Ivan Temšić. Također su pojasnili posebnost kulinarskog spoja ličkog sira škripavca s istarskim uljem.  O provedbi ove zanimljive kulinarske ideje govorila je direktorica Turističke zajednice grada Gospića Maja Strilić. Spoj istarskih i ličkih namirnica direktorica Strilić nazvala je sjajnom kombinacijom, pri čemu svaka od ponuđenih namirnica ima vrhunske oznake kvalitete. Sve nazočne  je pozdravila ravnateljica Strukovne škole Gospić Barbara Tomljenović Jurković.

-Neizmjerno mi je zadovoljstvo što se okupili i da naši učenici imaju prigodu učiti tajne kulinarstva od najboljih hrvatskih kuhara. Strukovna škola Gospić je polivalentna škola u čijem sklopu djeluje uz sedam sektora djeluje i sektor turizma i ugostiteljstva. Trenutačno se nalazimo u novim prostorijama ugostiteljskog posluživanja i kuharstva. Ovaj događaj je važan zato što naši učenici mogu vidjeti načine korištenja mnogih namirnica s kojima se svakodnevno susreću, kao i korištenje nekih tradicionalnih ličkih recepata koji se nalaze u ličkoj kuhinji. Posebno mi drago što ste vi majstori kuharstva zadovoljni sa zanimanjem naših učenika za vaš, a uskoro, i za njihov posao i što su oni danas puno naučili, zaključila je ravnateljia škole Barbara Tomljenović Jurković. U ime Grada Gospića nazočnima se obratila zamjenica gradonačelnika Kristina Prša. Pri tome je izjavila veliko zadovoljstvo što su ova škola i Grad Gospić prepoznali važnost  kulinarstva i turizma u razvoju gospodarstva na ovim prostorima.

-Turistički uzle Grada Gospića započeo je vrlo intenzivno još lani. Pri tome se u ovaj sektor ulažu znatna sredstva i nove ideje, a sve s ciljem da budemo prepoznati i po našoj gastro ponudi. Ova prekrasna jela koja su pripremili naši chefovi uz pomoć učenika napravljena su od posebno biranih namirnica s najvišim ocjenama za kvalitetu. Hvala svima koji su sudjelovali u ovome projektu, izjavila je zamjenica gradonačelnika Kristina Prša. Na ove riječi ježupan Ernest Petry dodao kako je opremanje  i obnavljanje ove kuhinje od strane Ličko-senjske županije, kao osnivača Strukovne škole Gospić, bio još jedan poticaj u stasavanju kvalitetnih kadrova.

„Lički tanjur“

-Drago mi je što se i ovakvim radionicama usmjeravamo u deficitarne struke, odnosno turizma i gastro ponude. Kao Županija trenutno radimo vrlo važan projekt Centar za razvoj brdsko planinskog područja čiji će jedan modul biti namijenjen gastro-ponudi autohtonih proizvoda životinjskih i biljnih vrsta. Bit će to jedna vrlo moderno opremljena zgrada gdje će se raditi uz suport škola za edukaciju djece ovih zanimanja. Na taj način bi se standardizirao „lički tanjur“ koji bi sadržavao  birana tradicijska jela s ovih prostora. Uvjeren sam da ćete u tome sudjelovati svi vi koji ste gastro-kulinarske struke.

Ličko-senjska županije je prepoznala važnost gastro ponude, njezine uloge u razvoju turizma. Zato je nedavno pokrenuta kulinarska škola u Jablancu pored Senja gdje će se educirati mladi kuhari. Tako sam uvjeren da ćemo na ovaj način imati idealan spoj kontinentalne i priobalne gastro ponude. Svima vama se zahvaljujem na trudu i angažmanu, ali najviše djeci i njihovim učiteljima na odličnom zalaganju i znanju, pojasnio je župan Ernest Petry.Na ovoj radionici bili su nazočni predstavnici skoro svih kontinentalnih turističkih zajednica ličkoga područja.

M.S. /GS Press