Pripremite se na tuču, pijavice i obilnu kišu

0

Već u noći na četvrtak jače naoblačenje s kišom i pljuskovima zahvatit će najprije sjeverni Jadran i gorske krajeve, zatim i većinu predjela unutrašnjosti, kao i Dalmacije.

Meteorolozi Državnog hidrometeorološkog saveza objavili su posebno priopćenje zbog nevremena koje će zahvatiti Hrvatsku.

Dugotrajne stabilizacije idućih dana nema na vidiku. Razlog je premještanje frontalnog sustava preko naše zemlje uz pritjecanje hladnijeg zraka po visini tijekom četvrtka s kojim će biti kiše, često u obliku pljuskova praćenih grmljavinom, a ovog će puta kiše biti i u Dalmaciji gdje je posljednjih mjesec dana palo mjestimice vrlo malo, čak i nimalo kiše.

Već u noći na četvrtak jače naoblačenje s kišom i pljuskovima zahvatit će najprije sjeverni Jadran i gorske krajeve, zatim i većinu predjela unutrašnjosti, kao i Dalmacije. Pritom su mogući i lokalno izraženi pljuskovi s grmljavinom te obilna oborina uz najveću vjerojatnost upravo u unutrašnjosti Dalmacije. Također valja napomenuti da je moguća tuča, a na Jadranu i pijavice.

A lokalno obilna i intenzivna oborina ponegdje može prouzročiti bujične i urbane poplave. Posebna pozornost potrebna je na opožarenim područjima gdje je moguće iznimno brzo površinsko otjecanje uslijed nedostatka vegetacije.

U srijedu će zapuhati jugo koje će postupno jačati, a uz prolazak frontalnog poremećaja u četvrtak okrenuti na sjeverozapadni i sjeverni vjetar, kratkotrajno moguće i vrlo jak, prvo na sjevernom Jadranu, sredinom dana na srednjem, a do večeri i na krajnjem jugu. Prolazno umjerenog do jakog sjeverozapadnog vjetra bit će i u unutrašnjosti.

Krajem dana i u noći na petak slijedi postupan prestanak oborine i djelomično smanjenje naoblake. U petak većinom sunčano, no uz jači razvoj oblaka i dalje su mogući lokalni pljuskovi, uglavnom na sjevernom Jadranu te u zapadnim predjelima unutrašnjosti. Nakon osvježenja u četvrtak prema vikendu posvuda će biti malo toplije.

bog mogućih jačih pljuskova i obilne oborine, savjetuje se praćenje vremenske prognoze, kao i upozorenja na opasne vremenske pojave, koje možete pronaći na mrežnim stranicama https://meteo.hr i na Twitter profilu, te se savjetuje prilagoditi planirana putovanja ili aktivnosti.

Gs Press / vecernji.hr

Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/vijesti/meteorolozi-objavili-posebno-priopcenje-pripremite-se-na-tucu-pijavice-i-obilnu-kisu-1512969 – www.vecernji.hr