Danas su Gospić posjetili bivši pripadnici 35. Inženjerske bojne – Pula predvođeni ratnim zapovjednikom Davorom Pavelićem, a iste je u Gospiću dočekao ličko-senjski župan Ernest Petry te nekoliko pripadnika postrojbe iz Gospića.

Nakon dočeka položen je vijenac i zapaljene su svijeće ispred spomenika poginulim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata u središtu Gospića, a svijeće su zapalili i odali počast i ispred biste prvog hrvatskog predsjednika Dr. Franje Tuđmana.

35. Inženjerska bojna je tijekom Domovinskog rata aktivno sudjelovala u obrambenim aktivnostima na području Ličko-senjske županije odnosno Zbornog područja Gospić.

Bojna je ustrojena u Puli u lipnju 1993. godine, a popunjavala se pričuvnim sastavom iz cijele Istarske županije.

Od osnutka 1993. do 30. 06. 1996. izvršavala je zapovjedne zadaće prvenstveno na ličkoj bojišnici, a aktivno je sudjelovala i u vojno redarstvenoj operaciji Oluja.

Nakon VRO Oluja postrojba je bila zadužena na poslovima razminiranja i saniranja terena, a nakon izvršenih zadaća se vraća u Pulu da bi tijekom 2002. godine ponovno bila vraćena u Gospić te u mirnodobskom vremenu pomagala u uređenju prometnica na području Like i Gorskog kotara.

Za napomenuti je da je postrojba za vrijeme Domovinskog rata bila smještena u Baškim Oštarijama u prostoru pastoralnog centra, dok je u sastavu postrojbe bilo vojnika, dočasnika i časnika s područja cijele RH, od kojih je najveći broj bivših pripadnika danas u mirovni.

Gs Press