Priopćenje Zajednice branitelja HDZ-a „Gojko Šušak“

0

Zajednica branitelja HDZ-a „Gojko Šušak“

Zagreb, 20. listopada 2022.

Zgranuti smo Milanovićevim protuukrajinskim i protucivilizacijskim stavovima te njegovom upornom zaštitom interesa autokratskoga ruskog režima.

Ako itko razumije što danas Ukrajina proživljava suočena s brutalnom vojnom invazijom, ako itko suosjeća sa žrtvom ukrajinskog naroda u borbi za slobodu, onda smo to mi Hrvati i hrvatski branitelji koji smo ne tako davno, poput Ukrajinaca danas, branili svoje obitelji, svoje domove, svoj narod i Domovinu od jedne druge svirepe agresije – one velikosrpske.

Očito neki zaboravljaju da je i Hrvatska bila žrtva agresije, a da je upravo Ukrajina bila prva članica UN-a koja je, u najtežim trenucima za nas, priznala Hrvatsku. Zaboravljaju i da su u napadnutu Hrvatsku, počevši od 1991. godine, iz niza demokratskih i slobodarskih zemalja dolazili vojni stručnjaci koji su pomagali hrvatskim braniteljima i obučavali ih. Zaboravljaju i na sve strane dragovoljce koji su se izravno uključivali u hrvatske obrambene postrojbe.

Zamislite da je predsjednik neke države koju smatramo prijateljskom nama Hrvatima ’90-ih poručivao da je „jugo-srpska vojska nepobjediva“, da se „srpska čizma nikada neće maknuti iz Knina i Petrinje“, da Hrvatska mora kapitulirati, da dolazak heroja Jean-Michela Nicoliera u Vukovar znači da se „Francuska uvlači u rat sa Srbijom“… A sve to Milanović poručuje ukrajinskom narodu!

Hrvatska nije i ne može biti neutralna u ratu Rusije protiv Ukrajine, i ne samo zato što smo članica NATO-a i Europske unije, nego i iz ljudskih i moralnih razloga. Iz poštovanja prema patnjama kroz koje smo i sami prošli.

Hrvatska treba i dalje, kao od prvoga dana ruske agresije, pomagati Ukrajinu. Nemamo se čega ni koga bojati, niti kalkulirati – kao što se nismo niti bojali niti kalkulirali u Domovinskom ratu.

Hrvatska ima znanja, veliko iskustvo, dobre vojne instruktore svih razina i sve što je potrebno za obuku ukrajinskih snaga. A za sigurnost hrvatskih vojnika najbolje je da se ta obuka izvodi upravo u Republici Hrvatskoj.                                                                         

                                                             Zajednica branitelja HDZ-a „Gojko Šušak“