Mladež Hrvatske demokratske zajednice (MHDZ) oštro je reagirala na istup oporbenih političarki, Sandre Benčić i Ivane Kekin iz Možemo! te Mirele Ahmetović i Sabine Glasovac iz Socijaldemokratske partije, u kontekstu rasprave o izmjenama Zakona o savjetima mladih. Reakciju prenosimo u nastavku.

Štetne poruke koje su poslane od strane oporbenih zastupnica jasno sugeriraju kako im u fokusu političkog djelovanja nisu mlade generacije već politizacija svake uspješne mjere. Podsjetili bismo kako smo upravo, kao najsnažnija politička organizacija mladih, odgovorno zastupali mlade te pokretali brojne mjere, uključujući porezno rasterećenje i stambeno zbrinjavanje mladih,  osnaživanje mjere pripravništva, poticanje zapošljavanja i smanjenje nezaposlenosti, koja je bila na rekordnoj visini upravo za vrijeme Vlade predvođene Socijaldemokratskom partijom. Prošli tjedan donesen je i Nacionalni program za mlade do 2025. godine vrijedan gotovo osam milijuna eura koji sadrži dodatak s izdvojenim mjerama za mlade od 2016. godine do danas, što pokazuje koliko su mlade generacije u snažnom fokusu aktualne Vlade.

Mladež Hrvatske demokratske zajednice već se godinama zalaže za unaprjeđenje zakonskog okvira osnivanja i rada Savjeta mladih, što je rezultiralo i transparentnim sudjelovanjem u procesu javnog savjetovanja kroz mjere za koje vjerujemo kako će pridonijeti aktivnom angažmanu mladih generacija. Zalažemo se za lakše osnivanje Savjeta mladih te poticanje njihova rada na svim razinama – od hrvatskih općina, preko gradova i županija, do nacionalne razine, neovisno o političkom opredjeljenju i uvjerenjima. Upravo bi Savjet mladih Republike Hrvatske, spominjan u izjavama oporbenih zastupnica, trebao obuhvaćati sve poruke poslane iz lokalnih savjeta, što će doprinijeti još snažnijoj kvaliteti života, rada i obrazovanja mladih u Hrvatskoj, što nikome ne bi trebalo biti dvojbeno. Uvjereni smo da će izmjene ići na dobrobit mladih u Hrvatskoj, a da će Savjet mladih Republike Hrvatske biti nacionalno predstavničko tijelo mladih koje će činiti mladi iz svih hrvatskih županija i koje će imati i međunarodnu dimenziju.

Podsjetili bi na činjenicu na koju upozoravamo od 2021. godine. Tijekom rasprave, oporbena zastupnica Benčić ponovno je naglasila svoju povezanost s udrugom Mrežom mladih Hrvatske, naglasivši kako je ona osnivač te udruge. Napominjemo da je i Mreži mladih prihvaćen niz amandmana u ovoj raspravi, što potvrđuje transparentnost procesa te kako je Nacrt prijedloga Zakona rezultat doprinosa svih mladih generacija, a ne samo pojedinaca.

Mladež HDZ-a