Povodom Dana dobrovoljnih darivatelja krvi danas je u kabinetu župana ličko-senjskog upriličen prijem predstavnika Županijskog društva Crvenog križa i nekolicine darivatelja krvi. Primila ih je zamjenica župana Jasna Orešković Brkljačić koja nije dvojila o humanoj komponenti ovakvog djelovanja koje spašava ljudske živote.

I danas se želim iskreno zahvaliti na vašem iznimnom činu, na vašem zalaganju za darivanje krvi, odnosno za spašavanje ljudskih života. S nama je danas gospodin Mate Krpan koji je krv dao 100 puta. Na tome mu čestitam, kao i svim ostalim darivateljima i društvima Crvenog križa koja organiziraju ovakve akcije. Ličko-senjska županija će vam i dalje pružati pomoć i podršku u vašem djelovanju jer ste svojim radom i djelovanjem vrlo bitna karika za naše društvo, istaknula je zamjenica župana Jasna Orešković Brkljačić.

O aktivnostima Županijskog društva Crvenog križa govorio je predsjednik Tihomir Šimunić koji je nazočne upoznao s aktivnostima dobrovoljnih  darivatelja krvi.

Naši darivatelji krvi svoju krv daju dobrovoljno, ne pitajući  čiji će život na taj način spasiti. Zbog toga je to jedan human i veliki čin. Na području naše županije svake godine imamo sve veći broj darivatelja krvi. Tako smo 2019. godine imali 1460 darivatelja krvi, 2020. godine 1479 darivatelja, a ove godine vjerujem da ćemo svakako prijeći broj od 1500 darivatelja krvi. Na području Ličko-senjske  županije djeluje pet društava Crvenog križa i njihov rad je besprijekoran, uz odličnu međusobnu suradnju i svih aktivnosti koje trebaju odrađivati. Od strane županije mi smo uvijek imali podršku, kako  financijsku, moralnu tako  i svaku drugu pa vjerujem da će se tako i nastaviti, rekao je predsjednik Županijskog  društva Crvenog križa Tihomir Šimunić.

Budući da društva Crvenog križa djeluju u mnogim segmentima, na odličnoj suradnji i koordinaciji zahvalio se ravnatelj Crvenog križa Ličko-senjske županije  Vlado Brkljačić.

Naša međusobna suradnja nikada nije dolazila u pitanje, kako u dobrovoljnom darivanju krvi, tako i onda kada je u pitanju socijala. Ponovit ću da nas posebno veseli što se na području naše Županije stalno povećava broj dobrovoljnih darivatelja krvi. Iako naše društvo postupno stari mi smo angažmanom svih naših društava uspjeli pomladiti sastav dobrovoljnih darivatelja krvi. Ove godine imamo još jednu akciju prikupljanja krvi i vjerujem da ćemo doseći 1700 doza krvi jer tijekom dosadašnje tri akcije imamo prikupljenih  1300 doza krvi. Prema planu i dogovoru sa Odjelom za transfuziju Rijeka mi smo ove godine trebali doseći 1500 doza krvi, ali vjerujem da ćemo taj broj prijeći, istaknuo je Brkljačić te dodao kako dobrovoljni darivatelji krv sa ovih prostora pokrivaju sve potrebe Opće bolnice Gospić, kao i dio potreba drugih bolnica.

Tu nema pravila i ne pita se kome krv ide. Hrvatska je po tome pitanju samodostatna za svoje potrebe, dodao je Vlado Brkljačić iznoseći podatak da se u akcije dobrovoljnog darivanja krvi uključuju građani različite starosne dobi i profesionalnih opredjeljenja.

Gs Press