Župan Ernest Petry  primio je danas povodom Dana Grada Gospića predstavnike Povijesnih postrojbi koje će večeras sudjelovati na velikom mimohodu ulicama Gospića. Predstavljanje je u ulozi domaćina  Povijesnih postrojbi predvodio Joso Vrkljan, predsjednik Ličke pukovnije Gospić. Uz župana, prijemu je nazočio gradonačelnik Grada Gospića.

Na prijemu Povijesnih postrojbi nazočili su predstavnici 20 postrojbi iz Hrvatske i BiH: Karlovačka građanska garda iz Karlovca, Dame iz Severina na Kupi u povijesnim haljinama, Križevačka djevojačka straža iz Križevaca, Počasna Sokolska garda Osijek iz Osijeka, Gradska straža Bakar 1848. iz Bakra, Gradska straža Požega iz Požege, Deseta satnija Ivanić iz Ivanić Grada, Keglevićeva straža Kostel iz Pregrade, Samoborska narodna garda iz Samobora, Svetonedjeljska garda Petar II. Erdodi iz Svete Nedjelje, Turopoljski Bandijer iz Turopolja, Vitezovi Vranski iz Vrane, Hajdučka družina Mijata Tomića iz Duvna, Povijesna Postrojba grada Slunja iz Slunja, Varaždinska građanska garda iz Varaždina, Varaždinske dame u povijesnim haljinama, Zrinska garda Čakovec iz Čakovca, Šibenska straža iz Šibenika, Jajački vitezovi iz Jajca, Bjelovarski Graničari- Husari 1756. iz Bjelovara, Ban Gašpar Alapić iz Velike Gorice, Trenkovi panduri Požega, Otočki graničari iz Otočca te Ženska konjička garda Vrbovec iz Vrbovca. U pozdravnim riječima župan Petry nije krio zadovoljstvo ovim susretom koji snažno ocrtava prebogatu povijest krajeva iz kojih dolaze.

Zahvaljujem se Ličkoj pukovniji Gospić na organizaciji ovoga susreta. Danas obilježavamo Dan Grada Gospića i vaš dolazak nam puno znači. Dobro došli u grad u kojem je niknuo najveći hrvatski i svjetski genij Nikola Tesla. Tek koji kilometar dalje rođen je „otac domovine“ dr. Ante Starčević čiji smo 200. rođendan nedavno obilježili.  Mi se nalazimo u okruženju tri nacionalna parka, jednog Parka prirode, a uskoro i zaštićenog područja oko rijeke Une. Ova regija je u povijesti imala puno ratova, iseljavanja i demografskih gubitaka.

Naše povijesne postrojbe označile su jedno razdoblje naše časne povijesti, a vaš dolazak samo je potvrda kako  i dalje trebamo ljubomorno čuvati taj nezaobilazan dio maše ukupne povijesti, zaključio je župan Ernest Petry. 

Gradonačelnik istinski je bio zadovoljan ovim susretom te zahvalio svima koji su svojim dolaskom uveličali ovaj blagdan. U ime domaćina govorio je Joso Vrkljan, predsjednik Ličke pukovnije Gospić i obećao nastavak vrlo plodne suradnje među ovim postrojbama.

Gs Press