U organizaciji Grada Gospića i Mjesnog odbora Bilaj u znak sjećanja na minobacačke napade na Bilaj 29. kolovoza i usnuli Gospić 30. kolovoza 1991. godine u 01:14 sati, danas su komemoracije održane na tri lokacije.

Odavanje počasti poginulim hrvatskim braniteljima s riječkog područja održano je kod Spomenika na lokaciji Krajnja glava. Po olujnom nevremenu svijeće su zapalili župan ličko-senjski Ernest Petry i njegova zamjenica Jasna Orešković Brkljačić, predstavnici Grada Gospića, predstavnici Mjesnog odbora Bilaj, kao i izaslanstva brojnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Olujno nevrijeme gradonačelnik je proveo u svom automobilu, pa nije kao svi ostali prisustvovao u paljenju svijeća!  Do duše navikao je izbjegavati “Oluje” pa zašto ne bi i ovu! 

Riječki dragovoljci su na početku rata samoinicijativno stigli u Bilaj, razmjestili se i čuvali prilaze mjestu jer je već trajala stalna opasnost od pješačkih napada neprijatelja.

Potom je odana počast poginulim hrvatskim braniteljima iz Specijalne policije s područja  Krapinsko-zagorske županije kod spomen-obilježja kod Osnovne škole u Bilaju. 

Sudionici komemoracije su odali počast i poginulim hrvatskim braniteljima s područja Bilaja i Gospića  paljenjem svijeća  kod Centralnog  križa na Mjesnom groblju u Bilaju.

Zbog loših vremenskih uvjeta o. Domagoj Jelača, novi bilajski župnik, svetu misu predvodio je u crkvi sv. Jakova, umjesto u kapelici-špilji sv. Stjepana.

Na ovakvim komemoracijama redovno su proteklih godina pozivani predstavnici UHDDR-a Rijeka, ali ih se ove godine nitko nije sjetio pozvati. Na komemoraciji na Mjesnom groblju Bilaj netko od nazočnih mještana Bilaja upitao se da li bih bio red obići zadnje počivalište Jose Mraovića-Ličkog Tuđmana koji je cijeloga rata predvodio obranu ovog dijela Gospića i Like. Odgovoreno je kako to nije predviđeno protokolom Grada Gospića.

Žalosno je da “Munchenska bojna” piše povijesti i briše Josu Tuđmana iz obrane Bilaja. Ako Joso Mraović “Lički Tuđman” nije zaslužan za obranu Bilaja, tko je?

Gs Press / Nick