Pretežno oblačno, povremeno s kišom, u gorju i snijegom

0

NAKON većinom sunčane subote slijedi sasvim suprotna nedjelja – oblačna i kišovita, sa snijegom ne samo u gorju nego vjerojatno i u nekim nizinama, piše HRT u prognozi za nedjelju i sljedeće dane.

Na Jadranu jutros pada obilna kiše, lokalno i uz izražene pljuskove i grmljavinu.

Ovako DHMZ najavljuje nedjelju

DHMZ je objavio svoju kratku prognozu za nedjelju.

“Pretežno oblačno, povremeno s kišom, u gorju i snijegom. Poslijepodne i navečer susnježice i snijega bit će ponegdje u nizinama u unutrašnjosti, uglavnom na sjeverozapadu. Na Jadranu lokalno obilna kiša i izraženi pljuskovi s grmljavinom. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i istočni, a u gorju u prvom dijelu dana jugozapadni. Na Jadranu umjereno do vrlo jako jugo te južni i jugozapadni vjetar u okretanju na sjeverozapadni. Najviša dnevna temperatura zraka većinom od 3 do 6, a na Jadranu i unutrašnjosti Dalmacije između 12 i 16°C.”

Oborine će u većini krajeva prestati do ponedjeljka ujutro, a kasnije će ih još biti uglavnom na istoku i posebice jugu Hrvatske, gdje su mjestimice moguće još i u utorak.

“Za većinu najpovoljniji dani vjerojatno će biti pretežno suhi i barem djelomice sunčani utorak i srijeda, ali na kopnu s hladnim jutrima, tijekom kojih je moguć jak mraz. Nova promjena s često obilnom oborinom izgledna je od četvrtka, na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru vjerojatno već od srijede navečer.

Valja spomenuti da će sljedećih dana uz promjenjivo vrijeme na Jadranu biti i prilično vjetrovito – izmjenjivat će se jako jugo, jugozapadnjak i bura”, sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju Vrijeme uoči Dnevnika u 19 sati pripremio Izidor Pelajić iz DHMZ-a.

Kiša počela već u noći

U nastavku HRT-ova prognoza za nedjelju, ali i iduće dane.

“Prve kišne kapi na zapadu Slavonije past će već u noći na nedjelju, pa valja dodatno pripaziti u prometu jer će kolnici biti mokri, a temperatura samo malo viša od 0°C. U nedjelju diljem istočne Hrvatske oblačno. Vjetar slab ili ponegdje umjeren jugoistočni, popodne sjeveroistočni, a najviša temperatura oko 5°C”, piše HRT za nedjeljno jutro.

U također oblačnoj središnjoj Hrvatskoj temperatura uglavnom od 0 do 5°C. Vjetar umjeren sjeveroistočni i sjeverni. Povremeno kiša, u gorju susnježica i snijeg, kojeg može biti i u nizinama, osobito na sjeveru.

U Gorskom kotaru i Lici snijeg će ponegdje stvarati novi, većinom tanji snježni pokrivač, a promet bi mogla ometati i jaka kiša, smanjujući nakratko vidljivost. Kiša će na zapadu biti obilna, pri čemu će na sjevernom Jadranu pljuskove pratiti i grmljavina. Puhat će jako jugo i južni te jugozapadni vjetar, a podno Velebita do kraja dana već može zapuhati i bura.

U Dalmaciji će jugo i južni vjetar okretati popodne na sjeverozapadnjak, more će duž cijele obale biti umjereno valovito i valovito. Moguće su nevere. Povremena kiša lokalno će biti obilna, ponegdje praćena grmljavinom. Najniža temperatura od 7 do 10°C, a najviša od 10 do 15°C. U oblačnoj unutrašnjosti ujutro hladnije, oko 2°C.

Na krajnjem jugu Hrvatske promjenjivo oblačno, povremeno kiša, lokalno obilna, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom. Relativno vjetrovito uz jako jugo i južni vjetar, nerijetko s olujnim udarima, osobito prema otvorenom moru. Temperatura zraka uglavnom između 10 i 15°C.

I dalje promjenjivo

“Kiše na jugu Hrvatske može još biti i u utorak, dok će oblake u sjevernom dijelu Jadrana već u ponedjeljak rastjerati jaka bura. U utorak će olujnih udara biti duž cijele obale. U srijedu nakratko smirivanje bure pa jačanje juga, novo naoblačenje i pljuskovi na sjevernom dijelu Jadrana.

Na kopnu u ponedjeljak oblačno. Oborine će postupno prestajati, najprije na zapadu. Malo kiše ili susnježice past će u višim predjelima, a na istoku su moguće sve do utorka ujutro. U utorak i srijedu uglavnom suho, djelomice sunčano i većinom mirno s hladnim jutrima i čestim mrazom.

HAK je objavio upozorenje za Dalmaciju.

HAK upozorava da su ceste diljem dalmacije pune vode. Ponegdje su zbog neprohodnosti ceste i zatvorene.

“Kolnici su mokri ili vlažni i skliski u većem dijelu zemlje. Zbog mjestimice i povremeno jake kiše, osobito u Dalmaciji, moguće su veće količine vode na kolniku. Ponegdje ima magle, a mogući su i odroni, posebice na Jadranskoj magistrali (DC8) i cestama u gorju. Upozoravamo vozače da na put ne kreću bez propisane zimske opreme.

Zbog vode na kolniku zatvorene su lokalne ceste na području Vrgorca: Veliki Prolog-Draževitići (LC67209), Kotezi-Vina (LC67203) i Podprolog-Orah (LC67207)”, piše HAK.

Gs Press / index.hr