Kapucin fra Josip Grivić preminuo je u subotu 8. srpnja u 4 sata nakon kratke i teške bolesti, prethodnog dana okrijepljenog sakramentom bolesničkog pomazanja u Općoj bolnici Dubrovnik.

Obred ispraćaja i misa zadušnica slavit će se u Svetištu Gospe od Milosrđa u Dubrovniku u utorak 11. srpnja u 10 sati, a obred ukopa na dubrovačkom gradskom groblju Boninovo u 11 sati.

Fra Josip Grivić rođen je 16. ožujka 1946. godine u Novom Virju od roditelja Mate Grivića i Marije rođene Podravec. Kršten je u Župi svetog Martina u Virju 19. ožujka 1946. Osnovnu školu polazio je u Drenovici, a 7. i 8. razred u Zagrebu. Prva dva razreda gimnazije završio je u „Serafskoj srednjoj školi za spremanje svećenika“ u Osijeku, a nakon odsluženja vojnog roka, preostala dva u Franjevačkoj gimnaziji u Splitu (Poljud). Maturirao je 1969. godine kao kandidat franjevaca kapucina.

Ujesen iste godine započinje studij teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu i završava ga 1975. bez obveze primanja svećeničkog reda. Do 1991. godine živio je i radio s roditeljima na obiteljskome imanju. Potom ponovno ulazi u Red manje braće kapucina u Dubrovniku gdje započinje novicijat. Prve zavjete polaže 19. studenoga 1992., a doživotne u Rijeci 20. kolovoza 1995. godine.

Diplomirao je na KBF-u u Zagrebu 1993. te radio kao vjeroučitelj u Osnovnoj školi u Dubrovniku. Za đakona je zaređen u Novom Virju 27. kolovoza 1995., a za svećenika u dubrovačkoj katedrali 17. ožujka 1996. godine. Mladu misu proslavio je u rodnom Novom Virju 1. svibnja iste godine.

Od jeseni 1996. boravio je u kapucinskom samostanu svetog Josipa u Karlobagu gdje je radio kao vjeroučitelj u tamošnjoj osnovnoj školi. U istom samostanu obavljao je službu župnog vikara, a 2003. godine postao je gvardijanom. Od 2008. godine djelovao je u samostanu Gospe Lurdske u Rijeci kao ispovjednik. Godine 2011., nakon preuzimanja nove prisutnosti braće kapucina na području Sisačke biskupije (župa Topusko), imenovan je za župnog vikara te župe i bolničkog kapelana. Iste godine imenovan je župnikom i gvardijanom u Karlobagu te upraviteljem župa Lukovo Šugarje, Cesarica i Prizna. Godine 2017. namješten je za člana samostanske zajednice Gospe od Milosrđa u Dubrovniku za misnika i ispovjednika te samostanskog kroničara. Dana 5. kolovoza 2021. u rodnoj župi Novo Virje proslavio je 25. obljetnicu misništva.

Bavio se istraživanjem prošlosti svoga rodnog kraja, o čemu je napisao i tri knjige: Novo Virje (2002.), Školstvo Novog Virja (2006.) i Stjepan Čadoić – život i djelo (2007.).
Ove godine prepisao je i digitalizirao čitavu kroniku kapucinskog samostana u Dubrovniku o kojoj je namjeravao napraviti znanstveni rad za planirani simpozij o 110. obljetnici djelovanja i rada braće kapucina u Dubrovniku sljedeće 2024. godine.

Gs Press