U Subotici je u petak svečano otvoren Hrvatski dom, ključni infrastrukturni projekt za hrvatsku zajednicu u Srbiji. Hrvatski dom je otvorio premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković, a svečanosti je među brojnim uzvanicima nazočio i župan Ličko-senjske županije Ernest Petry.

Hrvatski dom u Subotici predstavlja važan korak u očuvanju i jačanju hrvatske manjine u Srbiji. Prostor će služiti kao središte za djelovanje Hrvatskog nacionalnog vijeća, Novinsko-informativne ustanove “Hrvatska Riječ” i Zavoda za kulturu Vojvođanskih Hrvata.

Sredstva za kupnju zemljišta i izgradnju Hrvatskog doma osigurala je Vlada Republike Hrvatske, što je od iznimne važnosti za opstojnost i institucionalno jačanje hrvatske manjine u Srbiji.

Tijekom svečanosti otvorenja, župan ličko-senjski Ernest Petry, uručio je tradicionalnu ličku kapu Jasni Vojnić, predsjednici Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji, te Tomislavu Žigmanovu, ministru za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Srbije koji je ujedno i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini.

Ovaj gest simbolizira povezanost i suradnju između Hrvatske i hrvatske manjine u Srbiji, te ukazuje na važnost očuvanja kulturne baštine i jačanja veza među njima.

Hrvatski dom u Subotici postaje centralno mjesto za okupljanje i razmjenu iskustava hrvatske zajednice u Srbiji, te će doprinijeti očuvanju i promicanju hrvatske kulture, jezika i identiteta u regiji.

Gs Press