Svečanost obilježavanja 180. obljetnice Matice hrvatske održana je 13. lipnja 2022. godine u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske i uz nazočnost najviših predstavnika političkog, kulturnog, znanstvenog i umjetničkog života Hrvatske.

Predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran istaknuo je da je Matica živjela u pet država, ali da je uvijek kao svoju svrhu zadržala njegovanje kulture, znanosti, umjetnosti i prosvjete, kao i ljubav prema domovini.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković u svom je obraćanju Maticu nazvao povijesnom vertikalom oko koje se okupljaju intelektualci i građani. Iskazao je poštovanje, uvažanje i veliko divljenje za sve što je Matica hrvatska tijekom 180 godina svojega djelovanja učinila za Hrvatsku i hrvatski narod na kulturnom, prosvjetnom, političkom, umjetničkom i znanstvenom području, kao i skrbi za demokratski društveni razvitak. Premijer Plenković poručio je da je Matica hrvatska vezana za ključnu riječ hrvatskoga naroda, a to je identitet.

U svečanom prigodnom programu u Hrvatskom narodnom kazalištu nastupio je komorni zbor „Ivan Filipović“ kojim je ravnao Goran Jerković, a hrvatske pjesnike su interpretirali dramski umjetnici Robert Kurbaša i Zlatko Ožbolt. Dramski umjetnik Goran Grgić nastupio je u ulozi prvog predsjednika Matice grofa Janka Draškovića, a uzvanici su ujedno pogledali i film o 180 godina Matice redatelja Leona Rizmaula.

Predstavnici Ogranka Matice hrvatske u Gospiću na svečanom obilježavanju 180. obljetnice Matice Hrvatske u Hrvatskom narodnom kazalištu bili su dr.sc. Joso Vrkljan i Ana Lemić, prof.

Predsjedništvo Ogranka Matice Hrvatske u Gospiću

Gs Press