U skladu sa smjernicama politika zapošljavanja država članica EU Ličko-senjska županija je s naglaskom na promicanje socijalne uključenosti i suzbijanja siromaštva, održala danas početnu konferenciju projekta pod nazivom „Za bolji život u Ličko-senjskoj županiji“. U ime Ličko-senjske županije na konferenciji je govorila i dala potporu u izvršenju projekta zamjenica župana Jasna Orešković Brkljačić.

O kvaliteti života 60 štićenika ovisi projekt u kojemu će skrbiti 10 žena. Pogotovo uzevši u obzir da će se kao sudionice ovih aktivnosti uključivati žene koje su u nepovoljnom položaju na tržištu rada, a koje skrbe o starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju. Poziv „Zaželi – program zapošljavanja žena II.“ i provedba ovog projekta koji provodi Ličko-senjska županija u skladu je i sa smjernicama politika zapošljavanja država članica EU, s naglaskom na promicanje socijalne uključenosti i suzbijanja siromaštva. Pogotovo uzevši u obzir da će se kao sudionice ovih aktivnosti uključivati žene koje su u nepovoljnom položaju na tržištu rada, a koje skrbe o starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju.
Naglasak projekta bi bio na zapošljavanju žena starijih od 50 godina, žena s najviše završenom srednjom stručnom spremom, žena s invaliditetom, žena žrtve trgovanja ljudima, liječene ovisnice, žene žrtve obiteljskog nasilja, beskućnice… Općenito, riječ je o zapošljavanju vrlo ranjive skupine žena. Partneri na projektu su Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područni ured Gospić i Centar za socijalnu skrb Gospić, koji su sukladno pozivu bili obvezni partneri te im se zahvaljujemo na pomoći i sudjelovanju u svim aktivnostima, naglasila je tijekom konferencije zamjenica župana Jasna Orešković Brkljačić.

Angažirane žene pomažu svojim korisnicima oko nabave namirnica, lijekova i drugih potrepština, održavanju čistoće stambenog prostora, posredovanju u ostvarivanju raznih prava, plaćanju računa i sl. U ovim pandemijskim vremenima korisnicima puno znači vrijeme koje u razgovoru i druženjima provode sa zaposlenim ženama.

Ukupna vrijednost projekta je 893.187,50 kn, od toga se 85 posto financira iz sredstava Europske unije i 15 posto iz Državnog proračuna RH. Zapošljavanje 10 žena podrazumijeva angažman 8 žena na području Općine Plitvička Jezera i dvije žene na području Općine Karlobag. Skrb se odnosi na ukupno 60 korisnika, a svaka žena će pomagati i brinuti o 6 korisnika.

Gs Press